Zanimljivosti

Pratite nas na Google news

"Kanabis turizmu" u Amsterdamu dolazi kraj, džoint samo za Holanđane

"Kanabis turizmu" u Amsterdamu dolazi kraj, džoint samo za Holanđane
Foto: pixabay.com | "Kanabis turizmu" u Amsterdamu dolazi kraj, džoint samo za Holanđane
N.N.

U nastojanju da popravi imidž grada, gradonačelnica Amsterdama, Femke Halsema, želi da ograniči ključnu turističku atrakciju, kafiće gde se prodaje i konzumira marihuana.

Samo holandskim stanovnicima bilo bi dozvoljeno da uđu u kafešopove gdje se prodaje marihuana, na prijedlog gradonačelnice Femke Halseme. Plan koji podržavaju lokalna policija i tužioci, ima za cilj suzbijanje toka teških droga i organizovanog kriminala povezanih sa trgovinom marihuanom.

"Tržište kanabisa je preveliko i uzavrelo. Posljednjih godina potražnja za kanabisom u Amsterdamu se povećala, kao i broj „kanabis turista", koji u grad dolaze isključivo da bi konzumirali tu drogu. Ti „kanabis-turisti" izvor su nevolja za centar grada, a Amsterdam je međunarodni grad i želimo dobrodošlicu turistima. Voljeli bismo da turisti dolaze zbog bogatstva grada, njegovih ljepota, kulturnih institucija", rekla je gradonačelnica Femke Haselma, holandskoj državnoj televiziji.

Inicijativa je posljednji potez Amsterdama da aktivno smanji priliv posjetilaca i poboljša kvalitet života stanovnika. Turisti su opsjedali grad otkad su jeftiniji letovi učinili njegovo istorijsko središte popularnom vikend destinacijom.

Prije zaključavanja virusa korona, njegov poznati kvart sa crvenim fenjerima, prodavnice marihuane i živopisni kanali mjesečno su privlačili preko milion posjetilaca - više nego što grad ima stanovnika.

(RTS)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije