Zanimljivosti

Kolumbijski sudija potražio savjet od ChatGPT-a za donošenje presude

Kolumbijski sudija potražio savjet od ChatGPT-a za donošenje presude
Foto: QuinceCreative/Pixabay | Kolumbijski sudija potražio savjet od ChatGPT-a za donošenje presude
Nezavisne novine

Juan Manuel Padilla, kolumbijski sudija u karipskom gradu Cartageni, potražio je pomoć chatbota u pripremi presude u slučaju medicinskih prava djece.

Naime, riječ je o slučaju u kojem se odlučivalo o izuzeću plaćanja naknada za ljekarske preglede, terapiju i prevoz za jedno autistično dijete, s obzirom na ograničena primanja njegovih roditelja. Takođe, valja napomenuti da je sudija iskoristio presedan iz prethodnih presuda kako bi potvrdio svoju odluku.

Padilla je u izjavi za medije objasnio da bi se ChatGPT i drugi slični AI programi mogli pokazati korisnima kao pomoć pri sastavljanju presuda i drugih pravnih akata, ali da ne bi mogli zamijeniti sudije.

Spomenuta presuda donesena je 30. januara, a sudija je presudio u korist djeteta, navodeći da medicinske troškove i troškove prevoza treba platiti njegovo zdravstveno osiguranje.

U svojoj presudi, Padilla je naveo da se konsultovao s ChatGPT-om o slučaju te se pozvao na zakon iz 2022. godine prema kojem se virtuelni alati mogu koristiti u određenim slučajevima.

Međutim, u presudi ipak nije precizirano u kojoj mjeri mu je ChatGPT pomogao.

Kolumbijski zakon dopušta korištenje tehnologija gdje je to moguće, a Padilla je svoju upotrebu tehnologije branio tezom da “postavljanjem pitanja aplikaciji ne prestaje biti sudija i misaono biće”, prenosi geek.hr.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije