Zanimljivosti

Konačno otkriven identitet "vrištuće mumije"

Konačno otkriven identitet "vrištuće mumije"
Foto: Ilustracija | Konačko otkriven identitet "vrištuće mumije"

Misterija stara skoro tri hiljade godina konačno bi mogla da bude riješena.

Dok mnoge mumije iz Egipta uglavnom izgledaju isto, jedna je dosta namučila naučnike. 

"Vrišteća mumija" dugo je zbunjivala naučnike, a oni sada smatraju da konačno imaju odgovor zašto mumija izgleda tako, tačnije kao da je vrištala u momentu smrti. 

Zahi Havas al-Ahram rekao je da su DNK testovi dokazali teoriju da je mumija zapravo princ Pentevere, koji je osuđen na smrt i vjerovatno obješen zbog uloge u ubistvu oca Ramzesa III, koji je vladao u 12. vijeku p.n.e. 

"Mumija je bila prekrivena ovčijom kožom. U duhu starog Egipta prekriti nekog ovčijom kožom znači da nije bio čist, odnosno da je uradio nešto loše u svom životu", rekao je on.

Mumija takođe nije imala nikakvu oznaku na grobu, koja bi prema običajima iz tog doba mogla da mu uskrati ulogu u posljednjem životu. Njegove ruke i stopala su vezani i nije prošao kroz tradicionalni proces mumifikacije. 

"Nije bio ni mumificiran već samo ostavljen da se osuši u natronu, a potom se smola izlila u njegova otvorena usta", kaže Havas. 

Ipak, mumija je pronađena sahranjena sa drugim članovima porodice. 

"Dvije sile su djelovale na ovoj mumiji: oni koji su htjeli da ga se riješe i oni koji su htjeli da ga sačuvaju", kaže Bob Brajer, arheolog iz SAD koji je ispitivao tijelo.

"Iz nekog razloga namjerno su željeli da obezbijede da nema zagrobni život u koji su vjerovali, a sa druge strane neko je to pokušao da savlada i sahranio ga u porodičnu grobnicu", dodao je.

Mumija je nedavno izložena u Egipatskom muzeju u Kairu, kao dio posebne izložbe koja prikazuje dijelove kolekcije koji ranije nisu viđeni. Najmanje 20.000 posjetilaca vidjelo je "vrišteću mumiju" za samo sedam dana.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije