Zanimljivosti

Kreće potraga za blagom vrijednim 20 milijardi dolara

Kreće potraga za blagom vrijednim 20 milijardi dolara
Foto: DesignDrawArtes/Pixabay | Kreće potraga za blagom vrijednim 20 milijardi dolara

Španska galija "San Jose" koja je potonula u Karibima 1708. godine mogla bi da u sebi čuva tovar zlata, srebra i smaragda vrijedan 20 milijardi dolara.

Kolumbijske vlasti saopštile su da pokreću ekspediciju da istraže olupinu galije "San Jose", koja se takođe naziva "svetim gralom olupina".

Istorijski spisi navode da je brod nosio blago prikupljeno u nekoliko španskih južnoameričkih kolonija, uključujući 100 čeličnih kovčega punih smaragda i miliona zlatnih i srebrnih novčića.

Porinut 1698. godine, brod je potonuo u bici kod ostrva Baru južno od Kartahene dok je plovio od Novog svijeta do Španije noseći kralju Filipu Petom blago u kraljevskim kovčezima.

"San Jose" i njena pratnja naišli su na britansku flotu blizu Barua, a tokom bitke je došlo do detonacije brodskog skladišta baruta, a u eksploziji je poginulo više od 500 članova posade i galija je potpuno uništena, prenosi RTS.

Prethodna ekspedicija okeanografske institucije "Woods Hole" locirala je olupinu 2015. godine, ali do sada još niko nije pokušao da izvuče blago.

Kolumbijske vlasti su rekle da će investirati oko 4,5 miliona dolara u istraživačku ekspediciju, a vlasti čuvaju tačnu lokaciju kako bi odvratila lovce na blago.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije