Zanimljivosti

Leteći taksi u Milanu 2026. godine

Leteći taksi u Milanu 2026. godine
Foto: Screenshot/YouTube | Leteći taksi u Milanu 2026. godine

Milano će, zajedno s Kortinom, biti domaćin Zimskih olimpijskih igara 2026. godine i za tu priliku bi već trebalo da budu spremna vozila letećeg taksija. Opština Milano je potpisala ugovor s agencijom koja upravlja aerodromima Linate i Malpensa, ali i "Skajsportsom", kompanijom koja dizajnira ovakvu vrstu prevoznih sredstava i vertikalnih aerodroma - vertidroma.

Polijetaće baš poput helikoptera, vertikalno, biće na struju poput Evtola (eVTOL) i prevoziće od dvije do četiri osobe.

Imaće i baterije zahvaljujući kojima neće dolaziti do zagađenja vazduha, što će doprinijeti očuvanju okoline. Takođe bi trebalo da pomognu smanjenju gužvi koje su izuzetno velike u Milanu, a očekuje se da će za vrijeme Olimpijskih igara biti još veće.

I dok Ilon Musk priprema svoje robotadžije koji će prevoziti putnike po američkim gradovima bez vozača, "Hjundai" je odlučio da Uberu obezbijedi leteća taksi vozila koja bi trebalo da počnu s radom u Dalasu i Los Anđelesu 2023. godine.

Leteći taksi kretaće se brzinom oko 290 kilometara na čas, na visini od 300 i 600 metara.

Nedavno je i grupa "Fijat - FCA" najavila da će sarađivati u ovim projektima.

Milano je najvažniji italijanski grad što se tiče industrije, biznisa i ekonomije i ovim potvrđuje da krupnim koracima grabi ka budućnosti.

"Sea", kompanija koja upravlja aerodromima u Italiji objavila je početak saradnje sa "Skajsportsom" u konstrukciji letećih taksija.

(RTS)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije