Zanimljivosti

Ljubavna pisma nacističkog zločinca

Ljubavna pisma nacističkog zločinca
Ljubavna pisma nacističkog zločinca

LONDON - Kolekcija pisama, zabilješki i fotografija komandanta nacističkog SS-a i Gestapoa, Hajnriha Himlera, danas će biti u potpunosti objavljeni i očekuje se da će baciti svjetlo na privatan život organizatora holokausta.

Prepiske, koje će objaviti njemački "Velt", odnose se na period od 1927, kada se tek udvarao svojoj budućoj supruzi Margi, do nekoliko sedmica prije nego što je izvršio samoubistvo 1945.

Lične arhive nacističkih lidera Adolfa Hitlera, Hermana Geringa i Jozefa Gebelsa uništili su bliski saradnici ili su stradali u posljednjim napadima saveznika na Berlin.

U odlomcima, koje su danas objavljeni u "Veltu", određene prepiske između Himlera i Marge sadrže zastrašujuće neformalnosti.

U julu 1942. Himler je supruzi napisao "Putujem u Aušvic. Poljupci. Tvoj Hajni".

Prethodne godine joj se izvinio, jer je prvi put zaboravio na godišnjicu braka ali se opravdao "teškim borbama, posebno za SS".

Njemački novinar Žak Šuster, koji je nekoliko mjeseci proveo provjeravajući autentičnost pisama, rekao je da je za njega interesantno to što Himler nije bio "doktor Džekil i mister Hajd, te da je u svojoj ličnosti imao komponente obojice, ali da je istovremeno bio i masovni ubica".

"Na primjer, ponekad bi rekao sebi, proslaviću rođendan sa djecom a popodne odoh u Aušvic. U materijalu nema ničega čime bi se opovrglo istorijsko mišljenje da je Himler organizovao holokaust i neumjerenost SS-a", istakao je Šuster.

On je naglasio da je ovo prvi put da javnost ima uvid u privatni život nekog nacističkog lidera.

"To je ogromna količina privatnih pisama gdje Himlera vidite kao ljubavnika", precizira Šuster.

Pisma otkrivaju i to kako je Himler ponekad štitio njemu bliske od nacističkih zločina.

Arhiva je godinama stajala u spavaćoj sobi u Tel Avivu prije nego što ju je 2007. otkupila porodica izraelsko-belgijskog režisera dokumentarnih filmova Vanese Lapa.

Još nije poznato kako je materijal dospio u Izrael. Izraelski dnevnik "Jediot aharonot" piše da je kolekcionar Čaim Rozental možda pronašao materijal sedamdesetih godina prošlog vijeka na buvljaku u Belgiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije