Zanimljivosti

Mlada na svadbi izabrala djevojačko prezime, svatovi je napali

Mlada na svadbi izabrala djevojačko prezime, svatovi je napali
Foto: N.N. | Mlada na svadbi izabrala djevojačko prezime, svatovi je napali

U tradiciji mačvanskog kraja je da se nevjesta odrekne djevojačkog prezimena i prilikom zaključenja braka izjasni da se ubuduće preziva kao suprug.

Pošto ovaj običaj ima ishodište u patrijarhalnim porodičnim odnosima koji sve više blijede, u novije vrijeme se o tome obavezno razgovara prije nego što mladenci stanu pred matičara.

U protivnom, vjenčanje se lako pretvori u skandal ako se nevjesta poslije sudbonosnog “da” izjasni da zadržava svoje prezime.

Jedna mlada žena, koja iz razumljivih razloga ne želi da joj se objavi ime, upravo tako je šokirala svatove, a najviše svekra i svekrvu. Prije vjenčanja ona i suprug nisu smjeli da saopšte da će svom djevojačkom prezimenu dodati njihovo.

“Kada sam matičaru rekla da zadržavam svoje i dodajem prezime muža, nastao je opšti žamor među gostima u sali za vjenčanje. Ni u tom svečanom trenutku rođaci mog muža nisu mogli da se suzdrže. Iako sam se trudila da ne obraćam pretjerano pažnju, već da uživam u našem vjenčanju, nije bilo prijatno slušati najružnije komentare. Od snebivanja zašto sam se uopšte udavala u njihovu porodicu kada mi se ne dopada njihovo prezime, do toga kako sam ih osramotila i obrukala”, priča ona.

(Kurir)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije