Zanimljivosti

Mlada pjesnikinja postala popularna nakon govora na inauguraciji

Mlada pjesnikinja postala popularna nakon govora na inauguraciji
Foto: Tanjug/AP | Mlada pjesnikinja postala popularna nakon govora na inauguraciji

Amanda Goreman (22) na inauguraciji američkog predsjednika Džoa Bajdena (78) u svojoj je pjesmi pozvala na 'jedinstvo i zajedništvo', a ona je najmlađa pjesnikinja koja je ikad nastupila na predsjedničkoj inauguraciji.

Odmah je na društvenim mrežama postala pravi hit. Na Instagramu trenutno ima 824.000 pratitelja, a taj broj stalno raste. 

"Kad dan dođe, pitaćemo se gdje možemo naći svjetlo u ovoj beskrajnoj sjeni. Vidjeli smo silu koja će našu naciju radije razoriti nego dijeliti, koja će našu zemlju uništiti ako to znači odgađanje demokratije. Gotovo su uspjeli u tome, ali iako se demokratija može povremeno odgoditi, nikad je se ne može trajno poraziti", govorila je Amanda na inauguraciji.

Inače studira sociologiju na Harvardu, a poeziju piše od malih nogu. Ranije je za New York Times dala do znanja da je svjesna da je pred njom veliki zalogaj. 

"U pjesmi ne mislim ni na koji način slaviti ono što smo vidjeli prošlih nekoliko sedmica i, usuđujem se reći, prošlih nekoliko godina. Ali, nastojaću iskoristiti svoje riječi kako bih oslikala način na koji naša država još uvijek može naći zajedništvo i na koji može zacijeliti. Napraviću to bez da izbrišem ili zanemarim grubu istinu s kojom se Amerika mora pomiriti", rekla je svojevremeno, prenosi portal "24sata"

Amandu je Bajdenov odbor za inauguraciju kontaktirao krajem prošlog mjeseca, nakon što ju je Džil Bajden slušala kako govori u kongresnoj biblioteci. Ona je potom predložila da je pozovu da govori na inauguraciji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije