Zanimljivosti

Mladi Rusi sanjaju da budu cirkusanti

Mladi Rusi sanjaju da budu cirkusanti
Foto: Ilustracija | Mladi Rusi sanjaju da budu cirkusanti

Dok se mnogi spremaju da upišu i krenu na uobičajene fakultete, u Rusiji se određeni broj mladih sprema za pohađanje Cirkuskog koledža.

Kreiran 1927. godine od strane sovjetskog Komeserijata obrazovanja, Rumjancev škola za cirkus i umjetnost smatra sebe prvim fakultetom za cirkus koji se pojavio na svijetu. Ona organizuje nastavu za 180 studenata koji tokom četiri godine uče standarne predmete iz nauke, prirode i društva, ali ne uključuje rad sa životinjima, koji se inače praktikuje u porodičnim cirkusima.  Takmičenje da se upiše ovaj koledž nije ni približno veliko kakvo je bilo u sovjetsko vrijeme, kada se na stotine potencijalnih studenata prijavljivalo na jedno mjesto. Ipak, on je još popularan među mladima, što govori i broj od nekoliko desetina diplomaca koji su ovog ljeta prikazali svoje "diplomske radove" u vidu letova u vazduhu i kompleksnog balansiranja u okrugloj roze dvorani dizajniranoj u retro stilu.

Troje studenata iz udaljenog dijela Rusije pripremilo je komični nastup inspirisan dvorom Luja XIV. Nakon nekoliko vježbi istezanja opisali su privlačnost cirkusa.

"To je eksplozija emocija", kaže 19 godina stara Julija Borodina iz Arsenjeva, malog grada smještenog u blizini granice sa Kinom. Ona igra koketu u akrobatskom trojcu.

"Vi dajete ljudima, a oni vam uzvraćaju i sve to predstavlja izuzetno zadovoljstvo", dodaje ona. Jedan od njenih partnera, Artem Kačenko, rođen je u Kazahstanu i živi u industrijskom gradu Lipecku, smještenom na jugu Rusije. Njega je u svijet cirkusa uvela sestra.

"Dugo sam se opirao i opirao da bi na kraju zavolio cirkus", kaže Kačenko.

"Kada se pojavite u vanjskom ringu i vidite ispred sebe gomilu gledalaca, onda imate jedno posebno osjećanje", dodaje on. Mladi Rus ističe da je njegova sestra sada bankar, dok on "sanja o ovacijama". Dvadesetjednogodišnji žongler iz Togliatija Denis Davidov za svoj završni rad će pokušati oboriti svjetski rekord žongliranja sa 12 objekata u vazduhu. Prije četiri mjeseca je dostigao broj od 11 objekata u vazduhu. Sala je bila ispunjena članovima porodice i skauta na talente, uključujući Edgarda Zapašnija, direktora Moskovskog državnog cirkusa. Neki od studenata sanjaju da će nastupati za svjetski poznat cirkus "Sirk du Soleij", i već sebe reklamiraju preko Instagrema i drugih društvenih mreža. Među publikom je bilo i drugih skauta iz vrhunskih ruskih cirkusa kao i nekoliko iz inostranstva. Juri Krejs, koji vodi agenciju za međunarodne talente u Vinter Hejvenu na Floridi, svake godine dolazi da bi odabrao kandidate za predstave na brodovima kruzerima. Slava Nusinski je bivši student Cirkuskog koledža koji je emigrirao u Izrael i tamo stvorio cirkusku scenu na osnovu talenata iz bivšeg Sovjetskog Saveza. U sovjetska vremena cirkusi su bili stalno na turnejama i generisali su velike prihode za komunistički sistem. Iako se u SAD nedavno ugasio poznati cirkus "Ringling Braders",  u Rusiji su oni još posjećeni i trenutni predsjednik Vladimir Putin je pokazao svoju podršku Ruskoj cirkuskoj kompaniji, koja nadgleda 40 stalnih cirkusa u zemlji i koja je obnovila neke ranije cirkuske privilegije. "Ako balet, muzika i pozorište zahtijevaju određene godine da bi se razumjele njihove poruke, cirkus je razumljiv svakome, od mladih do starih", kaže Valentina Savina, direktor Cirkuskog koledža.

 

NY TIMES.com

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije