Zanimljivosti

Modelu šest godina robije zbog fotografija na sajtu za odrasle

Modelu šest godina robije zbog fotografija na sajtu za odrasle
Foto: Facebook/Nang Mwe San Fan | Modelu šest godina robije zbog fotografija na sajtu za odrasle

Vojni sud u Mjanmaru osudio je ženu na šest godina zatvora zbog postavljanja slika na sajtu za odrasle OnlyFans, kao i na još nekim platformama.

Nang Mve San, manekenka i bivša ljekarka, osuđena je prije dvije nedjelje zbog „narušavanja kulture i dostojanstva", saopštile su vojne vlasti.

Ona je ranije učestvovala u demonstracijama protiv vojske, koja je pučem preuzela vlast 2021.

Vjeruje se da je ona prva osoba u Mjanmaru zatvorena zbog objavljenog sadržaja na sajtu OnlyFans, na kojem se plaća pretplata, navodi BBC na srpskom.

Druga manekenka, koja je takođe objavila slike učešća u protestima na društvenim mrežama, uhapšena je u avgustu po istom zakonu i očekuje je suđenje u oktobru.

Nang Mve San je proglašena krivom za distribuciju golišavih fotografija i snimaka na sajtovima uz naknadu, prema Zakonu o elektronskim transakcijama u zemlji, koji predviđa maksimalnu kaznu od sedam godina.

Manekenka je živjela u okrugu Severni Dagon u Jangonu - oblasti u kojoj je na snazi vanredno stanje.

U takvim oblastima - i prema zakonima o vanrednom stanju koje je obnovila vlada mjanmarske vojne hunte ranije ove godine - optuženima za zločine sudi se pred vojnim sudom i uskraćena su im prava poput omogućavanja advokata.

Suđeno joj je u zatvorskom sudu Insein - ozloglašenoj kaznenoj ustanovi u prestonici i najvećem u Mjanmaru - gdje je poslato mnogo političkih zatvorenika od prošlogodišnjeg puča.

Njena majka je za burmanski servis BBC-ja rekla da je uspjela da kontaktira ćerku posljednjih nedjelja, ali da nije znala za kaznu sve dok državni mediji nisu izvijestili u sredu.

Vojska Mjanmara zbacila je demokratski izabranu vladu Aung San Su Ći u februaru 2021, što je izazvalo ogromne proteste širom zemlje i rasprostranjen pokret otpora.

Procjenjuje se da je više od 15.600 ljudi, među kojima i Su Ći, drugi političari, aktivisti i novinari, uhapšeno otkako je vojska preuzela vlast.

Više od 12.00 ljudi je i dalje u pritvoru, dok je režim ubio najmanje 2.322 politička zatvorenika, tvrdi Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima, posmatračka grupa, navodi BBC na srpskom.

Ranije ovog mjeseca, bivša britanska ambasadorka u Mjanmaru Viki Bouman i njen muž osuđeni su na godinu dana zatvora zbog kršenja zakona o imigraciji.

Ali njihov slučaj se vjerovatno odnosi na šire političke probleme, a ne na imigracione prekršaje, za koje se stranci rijetko gone u Mjanmaru.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije