Zanimljivosti

Na aukciji lični predmeti Stivena Hokinga, uključujući kolica

Na aukciji lični predmeti Stivena Hokinga, uključujući kolica
Foto: Tanjug/AP | Na aukciji lični predmeti Stivena Hokinga, uključujući kolica

LONDON - Lični predmeti preminulog teorijskog fizičara Stivena Hokinga biće uskoro ponuđeni na aukciji, a među njima će se naći stručna naučna dokumenta, ali i scenario animirane TV serije "Simpsonovi" i - njegova invalidska kolica.

Na prodaju putem interneta koju je danas najavila aukcijska kuća "Kristi", biće stavljena 22 predmeta čuvenog kosmičkog vizionara, uključujući njegovu doktorsku tezu o postanku svemira i neke od njegovih mnogobrojnih nagrada, prenosi AP.

Jedna od više visokotehnoloških kolica koja je koristio Hoking, potpuno paralizovan zbog amiotrofne laterelne skleroze (ALS) od koje je bolovao, biće ponuđena kupcima po cijeni od 10.000 do 15.000 funti, a prihodi od prodaje ići će dvema humanitarnim organizacijama.

Tomas Vening iz "Kristija" kaže da su Hokingova invalidska kolica postala simbol ne samo invaliditeta već i njegovog smisla za humor.

Naime, Hoking je jednom prešao točkovima kolica preko nogu princa Čarlsa, i navodno se tada našalio da bi volio da je isto to učinio bivšoj premijerki Margaret Tačer.

Hoking je, objašnjava Vening, sebe prije svega video kao naučnika, a potom i kao popularnog komunikatora, ali je prihvatio svoj status slavne ličnosti i čak uživao u njemu.

Nekoliko puta se, kao lik, pojavio i u animiranoj TV komediji "Simpsonovi".

Vening, koji je u britanskoj aukcijskoj kući zadužen za knjige i rukopise, zaključuje da naučna dokumenta koja će biti ponuđena kupcima "predstavljaju trag razvoja njegove misli - te briljantne i fascinante inteligencije".

Aukcija će trajati od 31. oktobra do 8. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije