Zanimljivosti

Na meniju londonskog muzeja "katastrofa od tune"

Na meniju londonskog muzeja "katastrofa od tune"
Foto: N.N. | Na meniju londonskog muzeja "katastrofa od tune"

U susret dugo očekivanoj retrospektivi, restoran muzeja Tate Modern "Level 9" stvorio je jelovnik naziva "Ukusi iz tvornice", koji je inspirisao niko drugi već kralj pop-arta, legendarni umjetnik Endi Vorhol.

"Pâté za mačku", "kavijar sa shar-peijem" i "katastrofa od tune" samo su neka od dosjetljivih imena jela na Tateovom meniju za mart 2020. koji je osmislio šef Džon Atašro.

Ove delicije stvorene su povodom jedne od najvećih i najiščekivanijih retrospektiva o slavnom umjetniku, a sadržaće i radove koji nikad do sad nisu gostovali niti u jednom britanskom muzeju.

Umjetnik je imao prilično bizaran odnos prema hrani. Jeo je isključivo slatko - voće i deserte te rijetko nešto drugo.

Osim iz raznih intervjua i biografija, njegov ukus što se tiče hrane vidljiv je i po slikama.

Jedno od najpoznatijih Vorholovih djela jeste slika na kojoj su prikazane limenke Campbell's supe, ali gotovo svaka druga studija hrane iz ekscentrikovog opusa je motiv kolača, sladoleda ili voća - najčešće trešnje.

Šef Atašro osmislio je poseban recept za pana kotu i uklopio u nju jednu od Vorholovih najdražih namirnica – Kellogg's žitarice, koje je umjetnik doručkovao svaki dan i ovjekovječio ih u djelu iz 1964.

Njegovo djelo rađeno tehnikom svilotisak, koje prikazuje dvije dame dok jedu tunu iz limenke inspirisalo je jelo "katastrofa od tune", a "pâté za mačku" referenca je na jednu od Vorholovih suludih izjava u kojoj stoji kako "mačka njegove frizerke jede ostatke njegove paštete bar dva puta sedmično".

Ako vam ipak "kavijar sa shar-peijem" ne zvuči primamljivo, okrijepite se "želeom od koka-kole" i "povratničkom slaninom" u restoranu "Level 9" nakon što pogledate izložbu kakvu Tate nije pripremio posljednjih 20 godina. Izložba je otvorena od 13. marta do 6. septembra 2020, a neka od jela postaće dio stalnog menija restorana na devetom spratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije