Zanimljivosti

Najnevjerovatnija mjesta na planeti (VIDEO)

Najnevjerovatnija mjesta na planeti (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube | Najnevjerovatnija mjesta na planeti (VIDEO)

Zamislite svijet u kom granice realnosti postaju sporedne u odnosu na fantastiku. Ovo su najneverovatnija mjesta na planeti za koja nikada ne biste povjerovali da postoje. Ovo je putovanje do najudaljenijih mjesta gde se stvarnost i mašta sudaraju i postaju jedno.

1. Vrata pakla - Turkmenistan!

U pustinji Karakum u Turkmenistanu prestavlja vatreni kazan poznat pod nazivom "Vrata pakla". Ovo mjesto oformljeno je usljed slučajne eksplozije gasa koja se dogodila u Sovjetskom savjezu. Ovo mjesto zapravo pretstavlja rupu široku nekoliko kratera u kome gori nemilosrdni plamen koji stvara nevjerovatan sjaj. Ovo čudo vidljivo je kilometrima unaokolo, a čini se kao da noć pretvara u dan.

2. Dugine planine - Kina! 

Dugine planine su geološko čudo prirode. Formirane su od pješčanih planina i minerala koje su nastajale tokom 24 miliona godina. Erozija ih je oblikovala u kaleidoskop boja. Ove planine nisu samo gozba za oči, već predstavljaju dokaz nevjerovatne umjetnosti prirode.

3. Salar de Ujuni - Bolivija!

Salar de Ujuni je najveća slana površina na svijetu. Ovo mjesto djeluje kao ogromno reflektujuće ogledalo nakon kiše. Ovaj prirodni fenomen kreira pravi pravcati doživljaj "neba na zemlji". Nekome ko ima privilegiju ovo da posmatra, djeluje kao da horizont nestaje, a nebo i zemlja se stapaju u savršenoj harmoniji.

4. Podvodni grad Ši Čeng - Kina!

Potopljen u kinesko jezero Čandau, leži drevni grad Ši Čeng, takođe poznat pod nazivom "Grad lavova". Ovaj grad bio je izgubljen više od pola veka. Neverovatna arhitektura i ogromni hramovi ovog grada sada leže očuvani u dubini vode, nudeći kratak pogled na vreme koje je davno prošlo.

5. Leteći gejziri u Nevadi - SAD!

Leteći gejziri u Nevadi zapravo su srećna okolnost, nastali su sasvim slučajno. U pitanju je izuzetno rijedak geotermalni spektakl. Njegove prelijepe boje potiču od termofiličkih algi koje bujaju u vlažnom, toplom okruženju i stvaraju nevjerovatnu mineralnu formaciju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije