Zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Najstarija učenica na svijetu

Najstarija učenica na svijetu
Najstarija učenica na svijetu
BBC

Prisila Sitienei, 90-godišnja Kenijka, najstarija je učenica na svijetu, a nastavu pohađa sa svojim čukununucima.

Prisila, koja je postala poznata u Keniji, nosi školsku uniformu kao i svi ostali učenici, te sjedi u prvom redu na času.

Osnovnu školu "Leaders Vision Preparatory School" upisala je prije pet godina. Prije toga Prisila je u svom rodnom selu Ndalat, koje se nalazi u dolini Rift, bila babica i tokom 65 godina bavljenja ovim poslom porodila je skoro sve žene u selu.

U školi je poznata kao Gogo, što na kenijskom znači baka. Iako ima 90 godina, njoj nije problem da redovno piše zadaću, jer je oduvijek željela da završi školu, ali nije uspjela zbog teškog života.

Govoreći o tome zašto je u ovim godinama upisala školu, Prisila kaže:

"Oduvijek sam željela da mogu da čitam Bibliju, a takođe sam željela da podstaknem djecu da završe školu, a ne da je napuste, kao što sam uradila ja", kaže ona i dodaje: "Problem je što u Keniji danas djeca rađaju djecu i to automatski znači da moraju napustiti školu, što nije u redu".

Ona kaže da njenu školu pohađaju i stariji učenici, koje ona stalno opominje ako ne dođu na čas.

"Mnogi od njih mi kažu da ne mogu jer su prestari, ali nemaju opravdanje jer ako ja mogu dolaziti u školu - mogu i oni", kaže Prisila.

Ona dodaje da je situacija u Keniji teška, ali da svi treba da se obrazuju.

"Nerijetko viđam djecu koja su ostala bez roditelja kako beznadežno hodaju okolo. Želim da i oni imaju inspiraciju da završe školu", kaže Prisila.

David Kinjandžui, direktor škole, uvjeren je da Gogo, kako je svi zovu, treba da posluži kao primjer ostalima:

"Gogo je blagoslov za ovu školu. Ona je naš glavni motivator za sve učenike, kako mlađe, tako i starije", kaže on, dodajući da je Prisila omiljena među učenicima.

"Svi je vole i zajedno uče. Mislim da sasvim dobro napreduje ako se uzmu u obzir njene godine. Međutim, kako je ona došla u školu, svi su daleko više motivisani", kaže ona.

Prisila, koja je rođena i odrasla još u doba kada su Kenijom vladali Britanci, kaže da se dobro sjeća borbe za nezavisnost.

Kako ne želi da propusti niti jedan čas, Prisila pohađa matematiku, engleski, ples, dramu i pjevanje.

Slobodno vrijeme koristi da svojim učenicima propovijeda o lokalnim običajima, kako se tradicija ne bi zaboravila.

Djevojčica koja ima 11 godina kaže da je Gogo njena najbolja prijateljica jer priča najbolje priče. Takođe, učenici kažu da je ona glavna kad je riječ o disciplini u školi:

"Ona je divna jer nas uvijek ućutkuje i pazi na to da li su mir i tišina u razredu", kaže jedan od učenika. Prisila dodaje da je jedna od njenih želja da na nekog od učenika prenese svoju vještinu porađanja žena, ali i da zabilježi svoje znanje o prirodnoj medicini jer je uvjerena da se svaki lijek može naći u prirodi. Zanimljivo je da i danas majke dolaze kod nje da ih porodi jer su sigurne u njene sposobnosti. Ipak, Prisila želi da ukaže i na važnost obrazovanja.

"Želim da poručim svoj djeci svijeta, posebno djevojčicama, da je obrazovanje veliko bogatstvo. Ako ste obrazovani, možete biti šta god poželite: doktor, advokat, pa čak i pilot", kaže Prisila na kraju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije