Zanimljivosti

Napao sveštenika pa završio u zatvoru poslije DNK analize pljuvačke

Napao sveštenika pa završio u zatvoru poslije DNK analize pljuvačke
Foto: SPINDRIFT | Napao sveštenika pa završio u zatvoru poslije DNK analize pljuvačke

​Bredli Valas iz Glazgova osuđen je na 10 mjeseci zatvora jer je pljunuo sveštenika Tomasa Vajta tokom prošlogodišnjeg marša Oranžista.

Ono što je posebno interesantno u ovoj priči je činjenica da je Valas identifikovan na osnovu DNK analize pljuvačke sa Vajtove svešteničke odore, prenosi bbc.com.

Do incidenta je došlom tokom pomenutog marša pristalica protestantskog reda Oranžista. Vajt, katolički sveštenik tog 7. jula stajao je ispred crkve Svetog Alfonsa u Glazgovu i pokušao je da utrči unutra, međutim, Valas je ipak stigao da ga pljune.

On je prije mjesec dana priznao šta je uradio, a u obrazloženju presude sud u Glazgovu je naveo da se radi o krivičnom djelu koje je motivisano vjerskom netrpeljivošću.

"Pred sudovima u Škotskoj i dalje ima mnogo slučajeva vjerske netrpeljivosti i ti slučajevi produbljuju podjele u društvu. Kako neko kao Valas, koji ima 24 godine, ne zna da je loše izazivati vjersku netrpeljivost", rekao je sudija Endru Kubi.

On je dodao da je Valas bio dio 'groteskne predstave' zbog koje je sveštenik bio primoran da pobjegne u crkvu kako bi izbjgao neprijateljski nastrojenu grupu ljudi,

Prema njegovim riječima, ova kazna trebalo bi da bude upozorenje za ostale.

Šta se tačno desilo?

Tog 7. jula 2018. godine povorka se podijelila na više grupa koje su različitim rutama išle kroz grad.

U optužnici je navedeno da je sveštenik Vajt upravo završio nedjeljnu misu i stajao ispred ulaza pozdravljajući se sa vjernicima.

Kada je vidio povorku Oranžista pokušao je da uđe nazad u crkvu, ali mu to nije pošlo za rukom.

Navodi se i da je još veći incident spriječila policija koja je bila raspoređena u ulici u kojoj se nalazi crkva.

Grupa ljudi iz povorke Oranžista počela je da pljuje u pravcu sveštenika Vajta i vjernika koji su napuštali crkvu Svetog Alfonsa poslije mise.

Volasov advokat Džon Kugan pred sudom je rekao da je njegov branjenik tražio sastanak sa sveštenikom Vajtom kako bi se izvinio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije