Zanimljivosti

Nastavnica hemije dala otkaz i zaradila milijarde

Nastavnica hemije dala otkaz i zaradila milijarde
Foto: Ilustracija | Nastavnica hemije dala otkaz i zaradila milijarde

​Hemičarka Zhong Huijuan dala je otkaz u srednjoj školi gdje je predavala hemiju gotovo deset godina i okrenula se farmaceutskoj karijeri.

Pokazalo se to kao dobra odluka jer se bogatstvo 58godišnje Kineskinje danas procjenjuje na osam milijardi dolara, piše Bloomberg.

Njena kompanija "Hansoh Pharmaceutical", koja se bavi proizvodnjom psihotropnih lijekova, u petak je izašla na hongkonšku berzu, a procjenjuje se na 10,4 milijarde dolara u tržišnoj vrijednosti. Kao vlasnica udjela od 68 odsto u kompaniji, nakon IPOa Zhong bi mogla biti teška oko osam milijardi dolara.

Ipak, kako piše Bloomberg, Zhong nije najbogatiji član svoje porodice. Bogatstvo njenog supruga Suna Piaoyanga procjenjuje se na 9,3 milijarde dolara zahvaljujući uspjehu njegove kompanije "Jiangsu Hengrui Medicine", koja se bavi proizvodnjom lijekova protiv tumora.

Nakon javne ponude dionica "Hansoh Pharmaceuticala", Zhong i Sun mogli bi postati najbogatija porodica na svijetu u farmaceutskoj industriji, a Zhong treća najbogatija Kineskinja, nakon Yang Huiyan, predsjednice kompanije "Country Garden" s bogatstvom od 21,4 milijarde dolara, i Wu Yajun, predsjednice "Longfor Groupa" s 10 milijardi dolara.

Prema pisanju Bloomberga, Zhong je diplomirala hemiju 1982. godine na Univerzitetu Jiangsu Normal, a sve do početka devedesetih godina predavala je hemiju u Srednjoj školi "Yan'an". Svoju kompaniju "Hansoh" osnovala je 1995. godine.

Bave se istraživanjem i proizvodnjom lijekova protiv raka, a lani su zabilježili 1,1 milijardu dolara u prihodima i 280 miliona dolara dobiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije