Zanimljivosti

Neobičan portret Nikole Tesle stigao u Beograd

Neobičan portret Nikole Tesle stigao u Beograd
Foto: N.N. | Neobičan portret Nikole Tesle stigao u Beograd

Ambasador Izraela u Srbiji, Jahel Vilan, poklonio je Muzeju Nikole Tesle sasvim neobičan portret najvećeg srpskog naučnika. Ambasador Izraela u Srbiji je sa svojom suprugom Širi bio gost ove ustanove.

Minđuša u uvu i pirsing u nosu, moderna frizura, majica sa znakom za visoki napon, tetovaže na vratu i rukama - ovako je čuvenog Nikolu Teslu zamislio izraelski dizajner Amit Šimoni, širom svijeta poznat po hipsterskim portretima ličnosti koji su promijenile tok istorije.

Šimoni je podijelio fotografiju iz Muzeja ambasadora Izraela i pomoćnika direktora muzeja kako drže njegovo umjetničko djelo i napisao "Nikola Tesla je kod kuće".

"Ambasador Vilan, izraelski ambasador u Srbiji, poklonio je moj portret Muzeju Nikole Tesle u Beogradu. Nikola Tesla je bio srpsko-američki naučnik i pronalazač. Srećan sam što sam ga oživio na svoj način i vidio moj gotov proizvod kako visi u njegovom muzeju, u njegovoj zemlji. Poklon je primio pomoćnik direktora muzeja Branimir Jovanović", napisao je Šimoni.

U okviru Šimonijevog projekta Hipstori (HIPSTORY) našli su se Gandi, Frida Kalo, Teodor Hercl, Martin Luter King, ali i savremeni političari poput Putina, Trampa, Bajdena. Norveška Erna Solberg dva puta ga je angažovala da ilustruje njenu kampanju. Svi oni predstavljeni su kao dio hipsterske potkulture, sa jednim ciljem - da se približe novoj generaciji.

 

(B92)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije