Zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Nevjerovatno: Banana od 120.000 dolara

Nevjerovatno: Banana od 120.000 dolara
Foto: N.N. | Nevjerovatno: Banana od 120.000 dolara
N.N.

Ukoliko ste ljubitelj voća, onda ćete svakako biti iznenađeni činjenicom koliko vas jedna banana može iznervirati.

Dakle, priča ide ovako: obična banana iz bakalnice u Majamiju, dospjela je u naslove brojnih novina. Obična banana zaljepljena izolir trakom na zid, bila je prodata tokom Art Basel Miami Beach prošle nedjelje.

Sama činjenica da je prodata dovoljno je zapanjujuća, ali kada tome dodamo informaciju da je njena cijena dostigla 120.000 dolara, ostaviće vas bez teksta, daha i pulsa na nekoliko trenutaka, piše luxlife.rs.

Ako ste iznenađeni cijelom ovom pričom i pitate se kako je to nekome pošlo za rukom, znajte da su tri osobe učestvovale u kupovini, navodeći umjetnika da poveća svoju cijenu do 150.000 dolara. Ovo “umjetničko delo” koje potpisuje Mauricio Katelan, predstavljeno je od strane galerije Perrotin, koja je osnovana u Parizu.

Još interesantniji detalj se krije u činjenici da su i umjetnik i galerija “oprali svoje ruke” od situacije koja će neminovno uslijediti: s obzirom na to da je u pitanju obična banana, ona će u jednom momentu krenuti da propada, baš kao i ta pozamašna količina novca koja je za nju data.

Katelan, umjetnik koji je odogovoran za čitavu ovu priču, poznat je u svijetu po svojim skulpturama koje izazivaju popularnu kulturu. Jedno od njegovih remek djela o kom smo ranije pričali bila je toaletna šolja od 18-karatnog zlata, procjenjena na oko 6 miliona dolara. Ako se ne sjećate, podsetićemo vas da je upravo taj “komad umjetnosti”, ukraden iz Bleinheim palate u Engleskoj.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije