Zanimljivosti

Odlazak u muzej po preporuci doktora

Odlazak u muzej po preporuci doktora
Foto: N.N. | Odlazak u muzej po preporuci doktora

Ljekari u Kanadi uskoro će moći u sklopu pilot projekta pacijentima da propišu kao dodatnu terapiju odlazak u muzej.

Naime, Udruženje frankofonih ljekara Kanade (Medecins francophones du Canada) i Muzej primijenjenih umjetnosti u Montrealu (MBAM) pokrenuli su pilot projekat da pacijentima koji boluju od raznih fizičkih i mentalnih bolesti omoguće da osjete blagotvorna dejstva umjetnosti besplatnom posjetom muzeju.

Ljekari će tokom pregleda, ukoliko to smatraju potrebnim, davati "recepte" za odlazak u muzej.

Predstavnica montrealskog muzeja Nikol Paran je rekla da umjetnost može pozitivno da utiče na zdravlje.

Prema njenim riječima, posmatranje umjetničkog djela može pozitivno da utiče na kognitivne sposobnosti pacijenta i moglo bi da ima smirujuće efekte u liječenju depresije, stresa i anksioznosti.

U prvoj fazi projekta doktori će propisati 50 recepata za posjetu izložbama u MBAM. Svaki recept vrijedi maksimalno za dvije odrasle i za dvije maloljetne osobe.

"Stotinak doktora dosad se prijavilo za učestvovanje u projektu, koji će trajati godinu dana", rekla je Paranova.

Blagotvoran učinak uporedila je s proizvodnjom neurohormona, koji se luče za vrijeme neke fizičke aktivnosti.

Promatranje umjetničkog djela ili učestvovanje u nekom kreativnom procesu podstiče iste okidače koji djeluju na kognitivne funkcije, na dobrobit pojedinca, a pritom se misli na neurohormone koji su prisutni kod tjeskobe, stresa, depresije...

Nikol Paran se nada da će i ostali kanadski muzeji slijediti primjer MBAM, koji od 2016. razvija ekspertizu art-terapije kod osoba koje se bore s raznim zdravstvenim problemima.

"Vjerujem da ćemo već iduće godine uspjeti prikupiti podatke koji će nam dati uvid u rezultate. Skeptike podsjećamo da se prije nepunih stotinu godina govorilo kako sport deformiše tijelo i da je opasan za plodnost žena", istakla je direktorica MBAM Natali Bondil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije