Zanimljivosti

Ošišala kosu od dva metra nakon 12 godina

Ošišala kosu od dva metra nakon 12 godina
Foto: Pixabay/Ilustracija | Ošišala kosu od dva metra nakon 12 godina

Od 2018. godine Nilanshi Patel iz Modasa u državi Gujarat u Indiji drži titulu za najdužu kosu na tinejdžeru u Ginisovoj knjizi rekorda. U to vrijeme imala je 16 godina, a kosa joj je bila duga 170,5 cm

Sa šest godina, kao mala djevojčica doživjela je loše iskustvo kod frizera te je odlučila da se više neće šišati. Odluke se držala dugih 12 godina, a svoju kosu je opisala kao "srećonošu". Prošlog jula, neposredno prije njenog 18. rođendana, Nilanshi je posljednji put izmjerena kosa. Tada bila dugačka 200 cm.

Nakon dugih godina nešišanja i tri Ginisova rekorda koje je zaradila, Nilanshi je ipak odlučila da je odreže.

Dugo je razmišljala šta će napraviti sa svojom ošišanom kosom, hoće li je staviti na aukciju, donirati u dobrotvorne svrhe ili u muzej.

U toj odluci pomogla joj je njena majka Kaminiben, koja je istakla da je njena priča stvorena da nadahne druge ljude da svoju kosu izlože u muzeju. Kaminiben se tada obvezala da će, kao podršku, vlastitu kosu donirati u dobrotvorne svrhe, a da Nilanshi svoju pošalje u muzej.

Kada je odlučila, sve što treba da uradi bilo je da ošiša kosu.

"Tako sam uzbuđena i pomalo nervozna jer ne znam kako ću izgledati s novom frizurom. Nadam se da će mi promjena izgledati nevjerovatno", rekla je Nilanshi neposredno prije šišanja, piše Guinness World Records.

Prije nego što je frizer krenuo da šiša njenu kosu, Nilanshi ju je za rastanak poljubila i prekrstila prste za sreću. Za nju je to bio emotivan proces jer je njena kosa dugo bila dio njenog identiteta.

Nakon samo nekoliko minuta kosa je bila do brade. Frizer joj je stavio povez na oči i odveo je do ogledala kako bi je iznenadio novim izgledom.

Kada se pogledala, nije mogla vjerovati: "O moj Bože, prekrasno je! Pogledajte me. Ja sam poput malene princeze!'

Uprkos njenoj srećnoj reakciji, njena majka ipak je rekla kako joj nedostaje njena duga kosa. Za nju je to bila neobična promjena jer joj je navikla pomagati jednom sedmično da je opere, osuši i pošalje kosu.

Njena ošišana kosa vezana je u svježanj koji je težio ukupno 266 grama.

Nilanshi je svoju kosu donirala kompaniji Ripley's, a kada stigne iz Indije u SAD, biti će izložena u Ripley’s muzeju "Vjerovali ili ne!"

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije