Zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Pet jednostavnih savjeta za uštedu novca

Pet jednostavnih savjeta za uštedu novca
Foto: Pixabay | Pet jednostavnih savjeta za uštedu novca
N.N.

Rijetko kada ćemo čuti da neko tvrdi kako ima previše novca, a mnogi ni ne shvataju kako mali iznosi u konačnici mogu činiti veću cifru koja bi sasvim lijepo izgledala na računu za štednju.

Ako prilikom podizanja novca koristite bankomat drugih banaka, izgledno je da će vam za korištenje uzeti proviziju, a tokom godine može se nakupiti veći iznos.

Kafa kod kuće

Bilo da prvu jutanju kafu pijete u kafiću pored posla ili je uzimate "za van", iz novčanika vam svakog jutra određena svota. Investirajte u dobru termosicu i kafu pripremite kod kuće, a svakog jutra novac koji biste inače potrošili na omiljeni kofeinski napitak ubacite u kasicu. Već nakon mjesec dana, vidjećete rezultate svoje štednje.

Kupujte mudro

Vaš omiljeni deterdžent je na velikom sniženju? Snabdijte se. Kod kupovine arikala koje koristite svakodnevno ne morate štedjeti, ali dovoljno je znati kako ih kupiti. Neprehrambeni aritkli koji se ne mogu pokvariti mogu provesti dosta vremena po ladicama i ormarima, a nema smisla da ne ugrabite veću količinu ako je cijena zaista povoljna. Takođe, uporedite cijene većih pakovanja s onim manjim. Uobičajeno je da su veća pakovanja nešto jeftinija.

Započnite sitno

Doslovno! Nabavite kasicu u koju ćete ubacivati kovanice koje bi vam inače pale na dno torbice ili na koje biste zaboravili u novčaniku. Obećajte sami sebi da taj novac nećete dirati nekoliko mjeseci, najbolje rješenje za to bi bilo da se kasica u kojoj štedite ne može otvarati. Pokušajte izdržati cijelu godinu, a onda se počastite plodovima svoje štednje. Ranije platite režije, uplatite putovanje ili otiđite u šoping.

24 sata

Za sve veće uloge i investicije promislite nekoliko puta. Ako vam nešto bude zvučalo kao idealna prilika, dozvolite sebi 24 sata u kojima ćete donijeti odluku, a ako i dalje budete željeli novac uložiti i nakon razmišljanja, to možete učiniti sigurniji u svoje odluke.

(Večernji.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije