Zanimljivosti

Pogledajte japanskog kolosa od 6 metara (VIDEO)

Pogledajte japanskog kolosa od 6 metara (VIDEO)
Pogledajte japanskog kolosa od 6 metara (VIDEO)

Džin, ali i drevni vanzemaljac Anunaki, je mit koji vjekovima postoji u svijetu. Sve kulture imaju svoju verziju ovih divova. Počinjući od Biblije, čovječanstvo opisuje legendu ovih mitoloških bića, preko svih kontinenata i različitih predanja.

Njihovo prisustvo je konstantno u svim mitovima, arhetip svih civilizacija. Pojavljuju se čak i u mitologiji kralja Artura, Merlina i Stounhendža. Za neke, ipak, nije u pitanju puki mit. Neki vjeruju u nepoznato vrijeme, u dalekoj prošlosti, kada je zaboravljena rasa ogromnih bića naseljavala Zemlju.

Ponekad se opisuju magična bića, a ponekad legenda kaže da su nastali od ljudi. U Starom Zavjetu tu su Anakimi, Refaimi i čuveni Golijat koga je pobijedio David, visok preko tri metra. Biblijski Og je, ipak, posljednji preživjeli od džinovske rase koji je bio visok, po predanju preko 4 metra i koga je pobijedio Mojsije tokom osvajanja Kanaana.

U Norveškoj, džin Imir je prvo živo biće, od koga su nastali ljudi. Meksičke legende kažu da je zemlja Anahuaka bila naseljena gigantima dok su drevne Maje opisivale kolosalna bića zvana Kvinacemin. I ponovo, u Japanu, Njemačkoj, Grčkoj i Engleskoj, mit o džinovima je itekako živ i prenosi se usmenom i pisanom tradicijom. Činjenica da su svi ti narodi imali slične legende sugeriše da može postojati zajednički izvor. Može, dakle, postojati i nešto realno iza mitologije.

Ovaj arhivski snimak iz Japana donosi sliku i priliku ogromnog Japanca, visokog po slobodnoj procjeni oko šest metara. On maše egzaltiranim masama koje ga pozdravljaju dok on prolazi obučen samo u gaće kakve nose sumo hrvači.

Na ovom videu čuje se i zvuk u kojem se pominje bombardovanje Nagasakija i Hirošime, što znači da je snimak nastao nakon Drugog svjetskog rata.

(NN/pravda.rs)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije