Zanimljivosti

Pogledajte kako robot za treptaj oka obara svjetski rekord (VIDEO)

Pogledajte kako robot za treptaj oka obara svjetski rekord (VIDEO)
Foto: Pixabay/Ilustracija | Pogledajte kako robot za treptaj oka obara svjetski rekord (VIDEO)

Robot kompanije Mitsubishi Electric iz Japana postavio je novi svjetski rekord u rješavanju Rubikove kocke, postigavši vrijeme od nevjerovatnih 0,305 sekundi.

Ginisova knjiga rekorda je prepoznala ovaj rezultat, koji je za 0,075 sekundi bolji od prethodnog rekorda.

Ovaj impresivan rezultat je više od deset puta brži od najboljeg ljudskog rekorda, koji drži Korejanac Maks Park sa vremenom od 3,13 sekundi. Park je postavio svoj rekord prošlog juna na takmičenju u Kaliforniji, rješavajući 3x3x3 rotirajuću kocku.

Vrijeme od 0,305 sekundi, koje je robot postigao, ekvivalentno je treptaju oka. Ovaj rekord oslikava dramatičan napredak u oblasti robotike posljednjih godina. 2009. godine, svjetski rekord za robota u rješavanju Rubikove kocke bio je jedan minut i četiri sekunde.

Mitsubishi Electric je postigao ovaj podvig koristeći "kompaktne, snažne, signalno-responsivne servomotore", koji omogućavaju robotu da rotira kocku za 90 stepeni za samo 0,009 sekundi. Glavni ograničavajući faktor za postizanje još bržeg vremena su fizičke karakteristike same kocke. Raniji pokušaji bili su ometani zbog zastoja i lomljenja kocke usljed brzine i sile primijenjene od strane robota.

"Skraćivanje vremena koliko god je moguće bilo je teško, ali ujedno i zabavno", izjavio je Tokui, inženjer Mitsubishi Electric-a koji je predvodio pokušaj postavljanja rekorda. Juđi Jošimura, viši menadžer u kompaniji, dodao je: "Osnivanjem našeg Centra za proizvodno inženjerstvo komponenti 2016. godine, razvijamo i proizvodimo visokotehnološke motore, poluprovodnike i srodne proizvode, prenosi The Independent.

"Kako bismo demonstrirali naše tehničke sposobnosti u postizanju visokih brzina i preciznosti, što je ključno za povećanje produktivnosti i efikasnosti motora u mnogim našim proizvodima, naši mladi inženjeri su dobrovoljno radili na postavljanju svjetskog rekorda. Rezultat je titula Ginisove knjige rekorda, koja je motivisala naše inženjere da dodatno unaprijede svoje tehničke veštine."

Od svog izuma mađarskog profesora Erno Rubika 1974. godine, Rubikova kocka je postala jedna od najpoznatijih igara u pop kulturi. Prodato je više od pola milijarde jedinica širom svijeta, a jedna od najčešćih Google pretraga posljednjih godina je "Kako riješiti Rubikovu kocku", prenosi Telegraf.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije