Zanimljivosti

Pravougaone karte za metro ukidaju se nakon 118 godina

Pravougaone karte za metro ukidaju se nakon 118 godina
Foto: Ilustracija | Pravougaone karte za metro ukidaju se nakon 118 godina

PARIZ - Pravougaone karte, koje se u metrou u Parizu koriste od kada je "Pariski metro" počeo sa radom 1900. godine, uskoro će postati stvar prošlosti i biće zamijenjene novim automatizovanim sistemom sličnim onom kakav se koristi u Londonu.

Male bijele karte za metro za mnoge turiste su nerazdvojne od posjete Parizu. Mnogi ih nalaze nekoliko godina kasnije među stranicama knjiga, u novčanicima ili ispod kauča.

Iako su za mnoge simbol posjete Parizu, ove karte je lako izgubiti, a magnetna traka na pozadini karte slabi vremenom, što znači da mnoge od 550 karata koje se godišnje prodaju - ne funkcionišu.

Francuska organizacija zadužena za koordinaciju saobraćajnih mreža u Parizu IDFM danas je glasala da se proces automatizovanja sistema završi do 2021. godine.

Predsjednik Organizacije Valeri Pekres izjavila je da će se karte postepeno ukidati.

Portparol IDFM Sebastijen Mabile izjavio je da oko pet odsto karata prestaje da radi, što izaziva frustriranost kod korisnika prevoza i da će nove propusnice efikasno riješiti problem.

Novi sistem propusnica biće uveden u aprilu i oktobru 2019. godine, čime će se omogućiti potpuna digitalizacija metroa, kao i povezane autobuske i željezničke mreže prije početka Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije