Zanimljivosti

Predloženo da Sardinija bude 27. švajcarski kanton

Predloženo da Sardinija bude 27. švajcarski kanton
Predloženo da Sardinija bude 27. švajcarski kanton

NAPULJ - Švajcarska bi mogla imati ratnu mornaricu, ukoliko bi šaljivi prijedlog jedne Facebook stranice da se Sardinija proda Helvetskoj konfederaciji bio prihvaćen.

Naime blizu 4.000 ljudi se pridružilo kampanji grupe "Primorski kanton" (Canton Marittimo) koja predlaže da italijansko ostrvo postane 27. švajcarski kanton i tako se izvuče iz krize.

Andrea Karuzo, inicijator pomenute stranice, rekao je za švajcarski sajt "20 minutes" da su stanovnici Sardinije oduvek težili nezavisnosti i da bi im autonomno ustrojstvo Švajcarske pomoglo "u eksploataciji svoje zemlje u vlastitu korist".

On je, međutim, priznao da bi jedan takav potez bio protivustavan.

Karuzo je, u okviru svoje kampanje, na Facebooku prikazao i "novu" švajcarsku zastavu, na kojoj je oko prepoznatljivog bijelog krsta na crvenom polju postavio četiri mavarske glave, simbol ostrva.

Reakcije u Švajcarskoj su mahom izražavale oduševljenje: "To! Švajcarska će konačno imati izlaz na more!", dok su one na Sardiniji i Italiji bile podijeljene. Jedni su podržali ideju, posebno u svjetlu boljih švajcarskih plata, dok su je drugi najoštrije kritikovali, nazivajući "secesioniste" prostitutkama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije