Zanimljivosti

Preminuo pas - gradonačelnik Kormoranta u Minesoti

Preminuo pas - gradonačelnik Kormoranta u Minesoti
Foto: Ilustracija | Preminuo pas - gradonačelnik Kormoranta u Minesoti

MINESOTA - Počasni gradonačelnik gradića Kormorant u Minesoti, pirinejski planinski pas Djuk (Vojvoda, prim. prev), preminuo je u 12. godini života.

Djuk je "odslužio" četiri mandata, odnosno, kako su naveli tamošnji mediji, 28 psećih mandata, nakon čega je otišao u "penziju" zbog lošeg zdravlja.

Vlasnica Karen Nelson izjavila je za portal "Detroit Lejks onlajn" da je Djuk pio lijekove za artritis, da je dva puta imao lajmsku bolest, dok njegov vlasnik Dejv Rik sumnja da ga je i prije par godina udario auto.

"Oni su kao djeca. Nikada nisam imao djecu, tako da je on bio sve što sam imao", rekao je Rik pričajući o svom psu Djuku.

U svojoj penziji, počasni gradonačelnik Kormoranta uživao je odmarajući se na travnjaku i jedući svoju omiljenu hranu - čizburgere, sušeno meso i slatkiše.

Stanovnici gradića rekli su da je Djuk "najpošteniji političar" na svijetu.

U martu ili aprilu, Djuku će biti podignut spomenik ispred gradske opštine.

On je 2014. godine prvi put izabran za gradonačelnika ovog gradića, a u glasanju je pobijedio čak i svog vlasnika.

"Ja sam dobio nekoliko glasova, a on me je pobijedio", priča Rik uz smijeh, dodajući da je borba protiv kandidata kao što je Djuk, sa nježnim očima i velikim srcem, bila veoma teška.

Te 2014. godine u Kormorantu su organizovani izbori za počasnog gradonačelnika, a svako ko je donirao jedan dolar mogao je da glasa. Nakon što je Djuk izvojevao pobjedu, njegova popularnost je značajno porasla, a pojavio se i u čuvenom časopisu "Nacionalna geografija", u emisiji Stiva Harvija, kao i na brojnim paradama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije