Zanimljivosti

Prije 7.000 godina bilo je 17 žena na 1 muškarca

Prije 7.000 godina bilo je 17 žena na 1 muškarca
Foto: Ilustracija | Prije 7.000 godina bilo je 17 žena na 1 muškarca
N.N.

Muškarci su gotovo nestali sa lica zemlje zbog svoje sklonosti da ulaze u sukobe i da se međusobno ubijaju i istrebljuju, navodi se u novoj studiji.

U periodu od prije 7.000 do prije 5.000 godina postojalo je genetičko "usko grlo", odnosno momenat u istoriji čovječanstva u kome je samo jedan muškarac, koji je mogao da učestvuje u reprodukciji populacije, dolazio na 17 (pa čak i više) žena, navode istraživači sa Univerziteta Stanford.

Nova studija, ima mnogo brutalnije pretpostvake nego prethodne. Njeni autori to nazivaju "patrilinearna kompeticija unutar srodničke grupe".

Drugim riječima, grupe muškaraca koje su se nadmetale da žensku pažnju, toliko žestoko su se borile i ubijale da je na kraju ostala samo nekolicina koja je mogla da doprinese uvećanju globalne populacije.

"Prisustvo takvih grupa razultiralo je nasilnom međugrupnom komepticijom, koja se uglavnom odvijala između muških članova grupa u daljem srodstvu, umjesto potpuno nepovezanih individua", navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Nejčr.

"Žrtve takvih međugrupnih sukoba umnožavale su se među srodnim muškarcima, što je dovodilo do istrebljenja cijelih rodova."

Jednostavno rečeno, kada jedna grupa muškaraca, najčešće srodnika, izgubi bitku od druge grupe, oni bi u potpunosti bili uništeni, a njihove žene bi postale plijen pobjednika.

Istaživači kažu da je ovo samo naučna pretpostavka. Alternativna hipoteza bi bila da epidemija neke bolesti raširila, smanjujući drastično mušku populaciju i utičući na odnos žena i muškaraca, piše Njuzhab.

Ipak, učinci takve epidemije su manji i nebi mogli da dovedu do odnosa muške i ženske populacije od 1 prema 17, smatraju naučnici.

(b92)

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije