Zanimljivosti

Princu Džordžu kao i njegovom ocu od 12. godine zabranjena jedna stvar

Princu Džordžu kao i njegovom ocu od 12. godine zabranjena jedna stvar
Foto: Tanjug/AP | Princu Džordžu kao i njegovom ocu od 12. godine zabranjena jedna stvar

Princu Džordžu uskoro će biti zabranjena stvar koja je svima ostalima na svijetu svakodnevica.

Kada je riječ o putovanjima u inostranstvo, postoji niz važnih pravila za zaštitu kralja i ostalih članova njegove porodice, a neka od njih će vas sigurno iznenaditi i suštinski su prilično tužna.

Ipak, članovi britanske kraljevske porodice s njima su upoznati i znaju da je to njihova nužnost.

Na primjer, oni uvijek moraju da nose svoja alkoholna pića kako bi izbjegli mogućnost da ih neko otruje, uvek pakuju crnu odjeću, u slučaju da se moraju hitno vratiti zbog nečije smrti, a tu je još jedno važno pravilo kome je cilj da očuva monarhiju.

Trenutno je princu Vilijamu dopušteno da leti sa svojom djecom Džordžem, Šarlot i Luijem, jer su oni mali, ali i to će se uskoro promijeniti.

Tokom razgovora u podcastu 'A Right Royal' časopisa HELLO, bivši pilot kralja Čarlsa, Grejem Lori, progovorio je o važnom pravilu koje se na Vilijama počelo odnositi 1994. godine, kad je imao samo 12 godina.

"Zanimljivo, avionom smo prevozili sve četvoro: princa, princezu, prinčeve Vilijama i Harija, sve dok princ Vilijam nije napunio 12 godina. Nakon toga je morao letiti posebnim avionom. Kad je Vilijam napunio 12 godina, on bi letio u 125 iz Northolta, a mi bismo letili u 146 s ostalo troje", ispričao je.

 Za dvije godine i princ Džordž, koji sada ima deset godina, po svemu sudeći, moraće da se prilagodi ovom pravilu i moraće da leti odvojeno od svog oca. Ostaje da se vidi da li će Džordž nastaviti putovanja s majkom, bratom i sestrom dok njegov otac koristi drugi avion ili će on biti taj koji će letiti sam.

Zbog čega se poštuje ovo pravilo?

Ovo pravilo postoji kako bi se zaštitili nasljednici prestola. Iako se pravilo može prekršiti uz monarhovo dopuštenje, nije preporučljivo imati dva ili više direktnih nasljednika trona u istom avionu zbog slučaja nesreće.

Iako se avionske nesreće danas rijetko događaju, tri kraljevska člana ranije su izgubila živote u takvim nesrećama. Sestra princa Filipa, princeza Sesil, poginula je u nesreći 1937, kraljičin ujak, princ Džordž, vojvoda od Kenta, umro je 1942, a njin rođak, princ Vilijam od Gloučestera, poginuo je dok se takmičio u aeromitingu 1972.

Važno je napomenuti da kralj uvijek ima zalihe krvi i doktora uz sebe u svakom trenutku, pa čak i tokom ljeta, piše Story.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije