Zanimljivosti

Prodata kaciga iz Ratova zvijezda

Prodata kaciga iz Ratova zvijezda
Foto: Unsplash/Ilustacija | Prodata kaciga iz Ratova zvijezda

Originalna kaciga C-3PO iz filma Ratovi zvijezda i privatne kolekcije britanskog glumca Anthonyja Danielsa koji ju je nosio u filmu Povratak Jedija 1983. u ulozi robota, prodata je na aukciji za 843.750 dolara.

Aukcijska kuća Propstore prije aukcije je procijenila da bi kaciga mogla postići između 500 hiljada i milion dolara.

Robot je vrhunac kolekcije koju je glumac ponudio na aukciji. Prvi dio prodaje održan je u novembru, a druga glava C-3PO iz filma Nove nade prodata je za više od 800.000 dolara.

Daniels, koji je glumio droida u franšizi Ratova zvijezda ranije je rekao kako se nada da će memorabilije “pronaći nove domove u kojima će biti izložene i u kojima će njihovi obožavaoci uživati”.

Aukcijska kuća Propstore je objavila da se kaciga pojavljuje u “nekoliko scena” filma koji je režirao Richard Marquand, a scenario su napisali Lawrence Kasdan i George Lucas.

U opisu Propstorea je stajalo da je kaciga izrađena od “vrlo tankog fiberglasa”, da je originalno ožičenje još netaknuto, a oči droida još zasvijetle “kad se aktivira unutrašnji prekidač”.

Za C-3PO je stiglo osam ponuda, no ne zna se ko je dao najvišu.

Aukcijska kuća je ranije objavila da droid iz Ratova zvijezda spada u “jedan od najprepoznatljivijih filmskih dizajna svih vremena” te ga je opisala kao “jedan od najznačajnijih artefakata iz originalnog filma Ratovi zvijezda koji je ponuđen na tržištu”.

Kaciga se pojavljuje u više scena Povratka Jedija tijekom bitke u Endoru, prenosi Poslovni.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije