Zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Pronađen 2.000 godina star skelet sa ranama poput Isusovih

Pronađen 2.000 godina star skelet sa ranama poput Isusovih
Foto: N.N. | Pronađen 2.000 godina star skelet sa ranama poput Isusovih
N.N.

Skelet iz rimskog doba tek je drugi fizički dokaz o razapinjanju. Jedini drugi primjer jeste ekser dužine 19 centimetara, pronađen u tijelu jednog Jevrejina 1968. godine u Jerusalimu.

Tokom iskopavanja grobnice u sjevernoj Italiji, pronađen je 2000 godina star skelet sa rupom u stopalu. Kostur iz rimskog doba predstavlja tek drugi fizički dokaz o tehnici mučenja osuđenika na smrt "kojom je ubijen i Isus Hrist".

Tragovi su pronađeni na desnom stopalu, zbog kojih se pretpostavlja da je čovjek razapet.

Iako su Rimljani praktikovali razapinjanje stotinama godina i tako ubili desetine hiljada ljudi, uključujući i Isusa, do sada nije pronađeno mnogo fizičkih dokaza o takvoj tehnici pogubljivanja, piše Dejli Mejl.

Dokazi razapinjanja su rijetki jer su Rimljani koristili drvene krstove koji se brzo raspadaju. Vjerovalo se da ekseri kojima su žrtve zakivane na krst imaju čarobna svojstva, pa su često uzimani sa tijela preminulih.

Osim toga, posmrtni ostaci ljudi bacani su kao smeće i uglavnom bili hrana strvinara, pa su ih arheolozi teško pronalazili.

Slavni rimski govornik Ciceron govorio je da je ovakvo kažnjavanje najokrutnije i najstrašnije od svih drugih kazni.

Novootkriveni skelet pronađen je šezdesetak kilometara od Venecije, u dolini rijeke Po. Sahranjen je sam, bez ikakve imovine, a prema procjenama naučnika, muškarac je u trenutku smrti imao između 30 i 34 godine.

Trodimenzionalni prikaz rupe u kosti stopala napravljen je pomoću digitalnog mikroskopa, piše Tajms of Izrael. Otkriveno je da lezija prolazi kroz cijelu širinu kosti.

Autori kažu da je to dokaz da je "stopalo bilo zakucano na tvrdu površinu prije nego što je čovjek umro".

Pretpostavlja se da su gornji udovi bili "pričvršćeni na krst ekserima kroz zglob, kao i u istorijskim zapisima", prenosi 24 Sata.

Način na koji je čovjek sahranjen ukazuje na to da je pripadao marginalizovanoj društvenoj grupi, ili je bio u zarobljeništvu.

 

(24sata.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije