Zanimljivosti

Pronađen najveći moljac na svijetu

Pronađen najveći moljac na svijetu
Foto: wastatedeptag.blogspot.com | Pronađen najveći moljac na svijetu
Nezavisne novine

Najveći moljac na svijetu, sa rasponom krila od 25 centimetara, prvi put je pronađen u Vašingtonu, saopštilo je američko Ministarstvo poljoprivrede.

Kako se navodi, po prvi put na prostoru te zemlje pronađena je vrsta moljca koja ima krila tih razmjera, a pronalazak se dogodio slučajno, nakon čega je otkriće državnoj agenciji prijavio profesor Univerziteta u Vašingtonu, prenosi Tanjug.

Otkriveni moljac pripada grupi "Atlas" moljaca, a područje koje su do danas najčešće nastanjivali bila je Indija, gdje se ova vrsta moljaca može vrlo lako zapaziti blizu prometnih mjesta, te njihov neobično veliki raspon krila ne predstavlja neobičnost.

Glavni etomolog državnog odeljenja za poljoprivredu Sven Spičiger istakao je da je ova novootkrivena vrsta na tom području važno otkriće u daljem proučavanju "Atlas" vrste.

"Ovo je posebna vrsta insekta, posebno uzimajući u obzir raspon njihovih krila, čak i da niste etomolog, sasvim je razumljivo da bi vas ova neobična pojava zainteresovala", rekao je Spičiger.

Zvaničnici za poljopripredu te zemlje pozvali su sve stanovnike da obrate pažnju na ovu vrstu, te da u slučaju primećivanja obavezno prijave njihovu pojavu.

"U pitanju je tropski moljac. Tako da nismo sigurni da bi ova vrsta mogla da preživi ovde. Nadamo se da će nam stanovnici pomoći da saznamo da li je ovo bio jednokratni begunac ili da li zaista postoji prisustvo ove vrste na naseem području", dodao je Spičiger.

Vrsta "Atlas" moljaca najčešće se susreće u tropskim i suptropskim šumama. Neobične šare na njihovim krilima služe kako bi oterale potencijalne grabljivice, a neretko ovu vrstu, zbog neobičnog izgleda nazivaju, "moljac sa glavom zmije".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije