Zanimljivosti

Radnici bagerom prokopali Kineski zid

Radnici bagerom prokopali Kineski zid
Foto: N.N. | Radnici bagerom prokopali Kineski zid

PEKING - Dio Kineskog zida u centralnoj pokrajini Shanxi jako su oštetili građevinski radnici pokušavajući bagerom napraviti prečicu za svoje građevinske radove, javlja BBC u utorak.

PEKING - Dio Kineskog zida u centralnoj pokrajini Shanxi jako su oštetili građevinski radnici pokušavajući bagerom napraviti prečicu za svoje građevinske radove.

Privedene su dvije osobe, 38-godišnji muškarac i 55-godišnja žena koji su radili u blizini Velikog zida, a istraga se nastavlja, prenosi BBC..

Oni su iskopali “veliku rupu” proširivši postojeću šupljinu u Kineskom zidu kako bi njihov bager mogao proći kroz nju. Policija kaže da su htjeli smanjiti udaljenost koju su morali preći.

Takođe je naglašeno da su njih dvoje prouzrokovali “nepovratnu štetu integritetu Velikog zida Ming i bezbjednosti kulturnih relikvija”.

Kineski zid, koji je na popisu svjetske baštine UNESCO-a od 1987. godine, kontinuirano je građen i obnavljan od oko 220. godine prije Hrista do dinastije Ming u 1600-ima, kada je bio najveća vojna građevina na svijetu.

Velik dio onoga što posjetioci danas vide izgrađeno je za vrijeme dinastije Ming.

Neki su dijelovi zida tokom godina oštećeni ili srušeni, osobito u udaljenim ruralnim područjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije