Zanimljivosti

Rečenica koju ne bi trebalo da izgovorite jer ćete dobiti neprijatelja

Rečenica koju ne bi trebalo da izgovorite jer ćete dobiti neprijatelja
Foto: geralt pixabay | Rečenica koju ne bi trebalo da izgovorite jer ćete dobiti neprijatelja
N.N.

Mnogi od nas smatraju da, upitavši nekoga: "Jeste li to smršali?", upućuju kompliment.

Ali, istina je da čak i dobronamjerno pitanje o težini, kojim hvalite nečije napore, može da dovede do mnogih loših posljedica, od negativne slike o sopstvenom tijelu do poremećaja u ishrani.

Zašto komentarišemo tuđi izgled?

Zašto mislimo da smo pozvani i prozvani da upoređujemo nečije tijelo sa svojim i komentarišemo nečiji izgled? "Na taj način nastojimo da se socijalizujemo", kaže Filipa Didrihs, profesor psihologije na Univerzitetu Zapadne Engleske u Bristolu.

Žene vole da razgovaraju o izgledu.

Istraživanja pokazuju da se uključivanjem u ovakav razgovor žene osjećaju kao da imaju nešto zajedničko jedna sa drugom, jer društvo pridaje veliku pažnju našem izgledu.

Mršavost je, u gotovo svim društvima, postala krajnji cilj kada su u pitanju ljepota, uspjeh i sreća. Ovakav način razmišljanja "obećava" da u svima nama postoji mršava osoba koju samo treba izvući na površinu.

Mršavljenje je ideal

Ipak, studije pokazuju da su razgovori o vježbanju ili mršavljenju učinili da se žene usredsrijede na to kako njihovo tijelo izgleda, a ne na to šta ono može da uradi. Zato se o njemu uglavnom ne izjašnjavamo pohvalno i stalno procjenjujemo i kritikujemo, kako svoje tako i tuđe.

Pohvalite frizuru i odjeću, ali...

Komentarisanje nečijeg izgleda, naravno, nema uijek negativne posljedice. Na primjer, u redu je pohvaliti nečiju odjeću ili frizuru, ali kada nekome kažete "Izgledaš odlično. Da li si smršao?", to u stvari znači: "Izgledaš dobro jer si mršaviji".

Dakle, prije nego što se nekome obratite riječima: "Da li ste smršali?", želeći da mu se na taj način približite, sjetite se da bi on to pitanje mogao da doživi kao uvredljivo i diskriminatorno. Jer, tijelo je nešto sasvim intimno, pa je drskost smatrati da neko želi da bude drugačiji od onoga kako sada izgleda.

(magazine.novosti.com)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije