Zanimljivosti

Rijetka novčanica prodana za skoro pola miliona dolara

Rijetka novčanica prodana za skoro pola miliona dolara
Foto: Pixnio | Rijetka novčanica prodana za skoro pola miliona dolara

Rijetka novčanica od deset hiljada američkih dolara iz perioda nakon sloma njujorške berze prije stotinjak godina prodana je za 480.000 dolara na aukciji, prenio je "CNN". Za novčanicu izdanu 1934. ocijenjeno je da je izuzetnog kvaliteta, prema aukcijskoj kući "Heritage Auctions" sa sjedištem u Dalasu.

Bostonska novčanica, koja prikazuje lice ministra finansija tadašnjeg predsjednika Linkolna, Salmona P. Čejsa, bila je zvijezda aukcije novčanica i prošli je petak prodana za rekordnu cijenu.

"Novčanice velikih apoena oduvijek su privlačile interes kolekcionara svih vrsta", rekao je Dastin Džonston iz "Heritage Auctions", u saopštenju za javnost.

10.000 dolara iza je samo zlatnog sertifikata od 100.000 dolara izdanog 1934., a od 18 primjeraka koje su stručnjaci vrijednovali ovaj je primjerak imao gotovo najvišu ocjenu.

Najveća cijena za koju je prije prodana novčanica od 10.000 dolara iz 1934. bila je 384.000 dolara u septembru 2020., rekao je potparol aukcijske kuće, dodajući da je ta prodaja "postavila rekord za novčanicu iz 1934.".

Novčanica od 10.000 dolara bila je najveći apoen ikad u opticaju jer se novčanica od 100.000 dolara koristila samo za prenos sredstava između banaka, navodi se na veb-stranici Muzeja američkih finansija. Ova novčanica, koja je stavljena na aukciju, nikada nije bila u opticaju, prema "Heritage Auctions".

Novčanica od 100 dolara od 1969. najveći je apoen u SAD-u, nakon što su ukinute one od 500 dolara i veće, navodi "Index".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije