Zanimljivosti

Rodna jednakost izbacila suknje iz engleskih škola

Rodna jednakost izbacila suknje iz engleskih škola
Foto: N.N. | Rodna jednakost izbacila suknje iz engleskih škola
N.N.

Učenice u Engleskoj će se uskoro morati oprostiti od tradicionalnih školskih uniformi i suknje zamijeniti hlačama, jer uprave obrazovnih institucija u ovoj državi nastoje odabrati rodno neutralan oblik odijevanja, koji će biti prihvatljiv i transrodnim studentima.

Najmanje 40 obrazovnih ustanova u Engleskoj već je zabranilo djevojkama da nose ovaj dio odjeće, dok ostale razmatraju uvođenje takve zabrane.

Školske suknje će zamijeniti hlače, jer školski menadžment, kako bi zadovoljio transrodne učenike, nastoji odabrati rodno neutralan obrazac.

"Copleston High School" u Ipsviču je uz suknju kao dio ženske odjeće na spisak neprihvatljivih stvari uvrstio i tijesne farmerke i piercing na licu.

"Woodhey High School" u engleskom Buriju je takođe jedna od škola koje su zabranile suknje, jer je tokom održavanja sastanaka i uvježbavanja studentskog dramskog kluba učenicama bilo neugodno pred pogledima nastavnika i gostiju.

Predstavnici škole "Priory" u Levisu, gdje su suknje pale u nemilost još prošle godine, objasnili su svoju odluku.

Prvo, učenici su sami bili zainteresovani da djevojčice i dječaci nemaju različitu odjeću.

Drugo, institucije treba da uzmu u obzir interese transrodnih ljudi.

Članak ističe činjenicu da se ova školska inicijativa podudara s odlukom Vlade Ujedinjenog Kraljevstva u raspravi o pravima transrodnih osoba u zakonu o priznavanju rodnog statusa. Očekuje se da će savjetodavni dokument o ovom pitanju britanska vlada razmotriti ove sedmice.

Ipak, neke se škole bore za očuvanje suknje kao tradicionalnog odjevnog predmeta u ženskim školskim uniformama. Studenti Visoke škole "Philips", gdje uobičajene uniforme za dječake i djevojčice planiraju promijeniti sljedeće godine, peticijom su prikupili hiljadu potpisa, navodeći kako se protive seksualizaciji dječjih tijela.

Djevojke koje pohađaju Visoku školu "Philips" kažu kako se osjećaju sigurnije u suknjama i kako prisiljavanje da nose hlače šteti njihovom mentalnom zdravlju.

"Ako jedan učitelj vjeruje da su dječje noge u određenom smislu previše seksi trebalo bi ga odmah otpustiti zbog grubog kršenja pravila ponašanja", navodi se u peticiji. Feministkinje su takođe osudile zabranu, iako iz drugih razloga.

"Mislim da svako treba da ima pravo izbora između suknje i hlača, tako da svako može pronaći šta mu odgovara, njemu ili njoj", kaže američka književnica Naomi Volf.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Komentari: 2

mil-cer

I opet kao što sam već pisala kao neko ko je poiticki aktivan vani znam dobro koliko se narod bori protiv ti bolesnika i ako ne ušiju na parlamenta ran način da se izbori sa tim bolesnicima onda je voljan uzeti i puške u ruke...i to će se i desiti..pišite bolje šta je to Brexit i šta je to Britain First pokret....MAKE AMERIKA GREAT AGAIN...I TRUMP SU JEDINI KOJI MOGU DA NETO URADE POZITIVNO NU...a vi dalje ste pod čizmom Clinton fondacije i Sorosom...

mil-cer

Bolesnici . Ovdje gdje sam ja i torontu ontario mi smo te bolesne liberale koji sa 21 vijeka komunisti sprasili iz našeg ontario vlasti.....NE ŠIRITE TE GLUPOSTI PO NAŠOJ ZEMLJI...JER SE NAROD NA ZAPADU BORI JAKO DOBRO I USPEŠNO SA TIM BOLESNICIMA...SAMO STE VI SLABI I POPUŠTATI PRED SVIM I SVAČIM STE JE BOLESNO I DEGENERETSKI SA ZAPADA...TREBA DA PIŠETE NARODU DA BUDE SVOJ NA SVOME POŠTUJE I NJEGUJE SVOJU TRADICIJU A NE DA MLADE USMERAVATE KA PROPAST I ZAPADU...

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije