Zanimljivosti

Romantična zona na Kapriju: Ljubljenje obavezno

Romantična zona na Kapriju: Ljubljenje obavezno
Foto: en.wikipedia.org | Romantična zona na Kapriju: Ljubljenje obavezno

Na ostrvu Kapri, na inicijativu dvadesetrogodišnjeg Simonea Akampore, opštinske vlasti Anakaprija su na dijelu sa koga se pruža predivan pogled, nazvanom Belvedere del sonjatore - Vidik sanjara, postavili tablu na kojoj stoji: "Romantična zona, ljubljenje obavezno".

Nakon što su prihvatili Simoneov prijedlog, zaposleni iz opštine su odlučili da je idealno mjesto za to baš tzv. Sanjarski vidik koga posjećuje veliki broj turista svih uzrasta, a koji gleda na Punta Karena i nalazi se pri dnu crvenog svetionika koji u noćnim satima označava put brodovima.

Zahvaljujući stepenicama u stijeni moguće je prići znaku koji prikazuje dvije osobe koje se ljube uz natpis "Romantična zona, ljubljenje obavezno". Na Facebook stranici opštine je moguće pročitati i zahvalnicu Simoneu za to što je darovao opštini ovaj znak.

Dnevni list Republika je prenio i riječi odbornika za turizam opštine Anakapri: "Uvijek je lijepo čuti da se mladi interesuju za mjesto na kome žive i da imaju ideje koje će ga valorizovati. Često se žalimo na nove generacije, a nismo u pravu jer je ponekad samo potrebno saslušati njihove ideje kao što je to slučaj sa Simoneom".

Ostrvo Kapri je podijeljeno na dvije odvojene opštine: Kapri i Anakapri. Anakapri se nalazi na uzvišenom dijelu ostrva na padinama Monte Solaro gdje je moguće baviti se trekingom i uživati u panorami, a opštini pripada i Azurna pećina kao i Svetionik Punta Karena koji je drugi po veličini u Italiji nakon Lanterne u Đenovi i jedan je od najstarijih u Evropi.

Ovo inače nije jedini slučaj obaveznog ljubljenja u Italiji. Naime, jedna od prvih opština koja je uvela to "pravilo" je mjesto Trentinara u Čilentu koja je još prije nekoliko godina na terasi sa koje se pruža predivan pogled, postavilo znak na kome se vide Izabela i Saul, likovi iz legendarne priče smještene upravo u Trentinari, koji poziva na ljubljenje.

Ideja da se postavi znak na kome piše "Kiss please", pripada Mikeli Danieli. I u regionu Lacio postoji mjesto na kome je "obavezno" ljubljenje. Nalazi se na ostrvu Liri na kome je umjetnik, Gvido Gabrijele, postavio znak obaveznog ljubljenja.

 

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije