Zanimljivosti

Rusi na Arktiku pronašli austrougarske kobasice iz 19. vijeka

Rusi na Arktiku pronašli austrougarske kobasice iz 19. vijeka
Foto: YouTube/Screenshot | Ruska ekspedicija na Arktiku pronašla austrougarske kobasice iz 19. vijeka

Učesnici kompleksne arktičke ekspedicije Ruskog geografskog društva (RGO) i Sjeverne flote su na arhipelagu Nova Zemlja otkrili skladište sa namirnicama austrougarske ekspedicije iz pretprošlog vijeka, saopštila je pres-služba Ruskog geografskog društva.

"Ekspedicioni odred RGO i Sjeverne flote je u okviru zajedničkih ekspedicija na Arktiku je na zapadnoj obali Sjevernog ostrva (arhipelag Nova Zemlja) pronašao skladište sa namirnicama austrougarske ekspedicije Karla Vajprehta i Julijusa Pajera (1872-1874).  U njemu je otkriveno devet buradi za brašno i sedam sanduka sa kobasicom. Sanduci i burad nalaze se u lošem stanju. Naime, sve to vrijeme nalazili su se u procijepu između dvije stene, pokriveni kamenjem. Istraživači su dio pronađenih artefakata prebacili na palubu remorkera MB-12, gdje će biti detaljno analizirani", saopštila je pres-služba.

Osim skladišta sa namirnicama, istraživači su pronašli i spomen-ploču o ekspediciji Vilema Barenca, koju je 1879. godine postavila holandska ekspedicija De Brojnea. Ovaj istorijski eksponat je sačuvan u dobrom stanju, navodi se u dokumentu.

Pretpostavku da se na jednom od ostrva u blizini sjevernog kraja Nove Zemlje nalazi skladište sa namirnicama iznio je naučni rukovodilac ekspedicije pukovnik Sergej Čurkin, navodi se u saopštenju. Ova hipoteza se pojavila nakon što je istraživač u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci pronašao i analizirao karte i fotografije skladišta jedne od prvih naučnoistraživačkih ekspedicija na Arktiku pod rukovodstvom Vajprehta i Pajera.

(Russia Beyond)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije