Zanimljivosti

SAD ponovo pokušava zabraniti TikTok

SAD ponovo pokušava zabraniti TikTok
Foto: Pixabay | SAD ponovo pokušava zabraniti TikTok

Pred kraj svog mandata bivši predsjednik SAD-a Donald Tramp vodio prilično agresivnu medijsku kampanju protiv TikToka, navodeći kako ta aplikacija "pomaže Komunističkoj partiji Kine u špijuniranju Amerikanaca".

Njegove su odredbe pokušale zabraniti TikTok, potom je čak kompanija bila stavljena na "crnu listu", ali nakon toga je Trump izgubio izbore, a cijela stvar je utihnula, prenosi UNA.

Međutim, posljednjih mjeseci priča se ponovno aktuaelizovala, iako Tramp više nije na vlasti. Nekoliko američkih saveznih država zabranilo je TikTok na telefonima svojih zvaničnika, a slično je krajem prošle godine učinio i Zastupnički dom Kongresa, navodeći kao razlog određene sigurnosne rizike.

SAD vs. TikTok, novi obračun

Odbor za spoljne poslove Zastupničkog doma najavio je kako će u februaru glasati o prijedlogu zakona kojim bi se kineskoj društvenoj mreži TikTok potpuno blokirao pristup američkom tržištu. Poslanici tim činom žele pokrenuti pravnu proceduru, na temelju koje bi, potom, Bijela kuća, uz potpis predsjednika Joea Bidena, mogla jednim potezom uvesti zabranu na federalnom nivou.

Razlog je ponovo – zabrinutost za nacionalnu sigurnost.

Pokretač ove inicijative, republikanski poslanik Michael McCaul, pojašnjava kako je moguće da TikTok daje kineskim vlastima direktna vrata do telefona na kojima je aplikacija instalirana.

Poslovanje TikToka u SAD-u i načine obrade podataka pred zastupnicima Kongresa pokušaće pojasniti Šo Zi Čev, trenutačni izvršni direktor te kompanije. Njegovo svjedočenje zakazano je za 23. mart, pred Odborom za energetiku i privredu Zastupničkog doma. Iz kompanije su potvrdili da će se njihov šef tamo pojaviti, ali su poručili kako "nema nikakve istine u tome da je TikTok dao podatke o američkim korisnicima Komunističkoj partiji".

Kineske vladajuće strukture nemaju ni izravnu niti indirektnu vezu sa BiteDansom (krovnom kompanijom) ili TikTokom, poručili su.

TikTok inače u svijetu koristi više od milijardu ljudi, a u SAD-u mu je baza korisnika veća od 100 miliona. Dakle, gotovo trećina Amerikanaca je na toj mreži, ona je postala dio života i kulture, ali i jedan od ključnih kanala za marketinšku komunikaciju.

Eventualna zabrana bi imala dalekosežne posljedice.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije