Zanimljivosti

Pratite nas na Google news

SAD prati Evropu, evo kako se sada uzgaja stoka

SAD prati Evropu, evo kako se sada uzgaja stoka
Foto: Ilustracija | SAD prati Evropu, evo kako se sada uzgaja stoka
Beta

U SAD je počelo uvođenje vještačke inteligencije u uzgajanju stoke "Pametnog pomoćnika na farmi krava", poslije nekoliko godina sprovođenja ovog projekta u Evropi.

Sistem IDA kompanije Konektera koristi uređaj za detekciju pokreta koji je pričvršćen za vrat krave i koji prenosi podatke o kretanju životinje.

Uz pomoć senzora i programa vještačke inteligencije utvrđuje se kada tačno krava preživa, kada leži, kada se kreće, pije vodu ili jede i tako nadgleda svako pojedinačno grlo.

Jedan od farmera koji je uveo ovaj sistem u svoje domaćinstvo kaže da bi mu inače bilo nemoguće da prati oko 2.000 grla stoke, koliko ih ima na svojoj farmi u američkog državi Džordžiji.

On je kazao i da će ova novina za 10 odsto povećati produktivnost stoke i omogućiti njegovoj porodici dodatnu zaradu od više stotina hiljada dolara.

Jasir Kokar, osnivač i izvršni direktor Konektere, rekao je da je ideju za korišćenje vještačke inteligencije na farmama mlijeka dobio dok je živio na jednoj takvoj farmi južno od Amsterdama.

IDA radi uz Guglov sistem TensorFlow koji je do danas omogućio primejnu vještačke inteligencije u mnogim disciplinama.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije