Zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Saudijski princ gradi grad budućnosti

Saudijski princ gradi grad budućnosti
Foto: N.N. | Saudijski princ gradi grad budućnosti
N.N.

Saudijski princ Muhamed bin Salman odlučio je sagraditi grad budućnosti kakav svijet nije vidio. Kako je planirano, grad Neom, pored mora na sjeverozapadu Saudijske Arabije, bi trebalo da pretekne Silicijsku dolinu po tehnološkim dostignućima, Holivud po zabavi i Francusku rivijeru kao najpoželjnije mjesto za odmor.

Naime, prije nekoliko godina svojim je helikopterom sletio na lokaciju pored mora na sjeverozapadu Saudijske Arabije i tada je odlučio da će na tom mjestu sagraditi grad budućnosti kakav svijet nije vidio.

Prema prvim nacrtima, umetnuti mjesec osvjetljavaće nebo svake večeri, a ostrvo u stilu parka iz doba jure omoguće posjetiocima da se druže s dinosaurusima robotima.

Među 2.300 stranica planskih dokumenata nalaze se i planovi za prisilno preseljenje lokalnih plemena, stvaranje klinika za genetski inženjering ljudi i nadzor od strane vlasti 24 časa dnevno.

Od 2017. godine saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman sarađuje s timovima na razvoju svoje vizije grada vrijednog 500 milijardi dolara u sjeverozapadnom dijelu Saudijske Arabije.

Riješiće se i pustinje jer Salman planira koristiti "sijanje oblaka" za proizvodnju kiše, za hlađenje grada i proizvodnju svježih proizvoda, koji će biti široko dostupni. Neom ima i planove za škole svjetske klase s nastavnicima hologramima te najbolje plaćenim poslovima na svijetu.

"Dakle, govorimo o tehnologiji koja je vrhunska, a u nekim slučajevima još u razvoju, a možda i teorijska", izjavio je Nadhmi al Nasr, izvršni direktor Neoma.

Iako predviđa sjajne stvari futuristički, grad će biti još po nečemu prepoznatljiv.

"Ovo bi trebalo da bude automatizovan grad, u kojem može da se vidi sve. Ovo će biti grad u kojem računar može da registruje zločine, a da ih neko mora prijaviti, ili gdje se mogu pratiti svi građani i gledati sve", navodi se u dokumentima.

To znači da dok se odmarate na plaži i razmišljate o idućem sjajnom obroku, bespilotna letjelica opremljena tehnologijom prepoznavanja lica vjerojatno će vašu lokaciju prenositi Neomovim "1984." zvaničnim policijskim službenicima. Dok ste na toj plaži, vjerovatno nećete vidjeti domoroce - oni su odavno preseljeni - ali možda ćete vidjeti veći broj stanovnika nego što je očekivano.

To će biti zahvaljujući svim medicinskim klinikama koje genetski modifikuju Neomove građane da postanu jači, a da ne spominjemo pametniji - što znači da princ Salman možda ne planira samo grad budućnosti, već i ljude koji će živjeti u njemu.

Podsjetimo, princ je bio glavni osumnjičen za organizaciju ubistva saudijskog novinara koji je kritikovao režim.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije