Zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Sicilijanski grad prodaje kuće za jedan evro

Sicilijanski grad prodaje kuće za jedan evro
Foto: Ilustracija | Sicilijanski grad prodaje kuće za jedan evro
N.N.

Iako zvuči gotovo nemoguće, u gradiću Sambuka di Sicilia se po cijeni od jednog evra može kupiti kuća ili stan.

Naime, prilično umrtvljena ruralna zajednica nastoji da ponovno oživi, a taj cilj žele da ispune privlačenjem mladih porodica koje neće ostati imune na činjenicu da umjesto jedne popijene kafe mogu da imaju kuću ili stan.

Iako Sambuka nije prvi grad s takvom ponudom, lideri grada žele da potaknuti sve zainteresovane da kupovinu odrade odmah, javlja CNN.

"Za razliku od drugih gradova koji su ovakve poteze povukli iz nekih propagandističkih razloga, sve kuće koje se prodaju su u vlasništvu grada. Ako kuću želite, možete je dobiti odmah", rekao je zamjenik gradonačelnika Đuzepe Ćaćopo.

Ipak nije sve potpuno bez obveza. Svi koji požele da se presele u ovaj grad na nadmorskoj visini od 312 metara moraće se obvezati da će u sljedeće tri godine obnoviti kuću veličine od 40 do 150 metara kvadratnih, po cijeni koja se kreće od 15.000 evra. Iako kuća košta jedan evro, moraće dati 5.000 evra pologa, koji će im biti vraćen kad završe obnovu kuće.

Želja im je da zaštite svoje nasljeđe. Naime, grad se nalazi u provinciji Agrigento. Osnovali su ga stari Grci, a kasnije su ga Saraceni pretvorili u trgovački grad.

Prije dvije godine Sambuka je bila nominovana za najljepši italijanski grad.

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije