Zanimljivosti

Slika koja pokazuje svu besmisao mržnje na Balkanu

Slika koja pokazuje svu besmisao mržnje na Balkanu
Slika koja pokazuje svu besmisao mržnje na Balkanu
N.N.

Rano jutros na terenu u Riju našla su se dva Bogdanovića, ali na suprotnim stranama - i obojica su bili najbolji u svojim timovima

Slika ove dvojice košarkaša odmah je počela da se širi društvenim mrežama kao najbolji podsjetnik na besmisao ratova i mržnje na Balkanu.

Reprezentacije Srbije i Hrvatske nadmetale su se za prolazak u polufinale olimpijskog turnira i Srbija je izašla kao pobednik sa rezultatom 86:83. Lijepa pobjeda, velika i jako značajna - ali ipak obojena nacionalističkim

komentarima sa obe strane. U očima mnogih Srba ova pobjeda je dvostruko veća jer je baš protiv prvih susjeda, dok se po hrvatskim društvenim mrežama i medijima šire komentari da poraz boli mnogo više jer je baš od Srbije.

Ubrzo su krenuli da se vode pravi mini-ratovi u sekcijama komentara na portalima i društvenim mrežama. Puni "municije" u vidu mržnje, uvreda, psovki i ostalih primitivizama, najgori predstavnici obje strane postarali su se da se njihov glas čuje. I djelovalo je kao da je najglasniji.

Kakva glupost!

Koliko su tačno ovakvi statovi besmisleni možda je najbolje objasnio australijski komentator sinoć.

"Svi imaju ista imena... Ali nemojte to ni slučajno da im kažete", rekao je on kroz šalu, misleći baš na Bogdanovića i Bogdanovića. I nije bio jedini koji je bio zbunjen.

Dva bratska naroda, sa istim prezimenima, istim bojama, gotovo identičnim jezikom, geografski susjedi - nikome ko nije upućen u komlikovanu istoriju Jugoslavije nije jasno zašto bi tu postojala mržnja. Zapravo, ni onima koji ne samo da su upućeni, nego su bili svjedoci ratova, nije jasno kakve veze politika ima sa sportom i zašto bismo mrzili narod zbog šačice političara.

Bogdan Bogdanović je juče sa 18 poena bio najbolji u reprezentaciji Srbije. Bojan Bogdanović je bio najbolji u reprezentaciji Hrvatske i doneo im je 28 poena. A zajedno su ova dva Bogdanovića donijela najljepšu poruku nakon utakmice.

Slika je već osvojila društvene mreže, pa šalje jasnu poruku da onaj glas mržnje o kom smo pričali možda ipak nije najglasniji. Sve dok mu mi to ne dozvolimo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije