Zanimljivosti

"Spotify" zarađuje na nepostojećim muzičarima?

"Spotify" zarađuje na nepostojećim muzičarima?
Foto: Ilustracija | "Spotify" zarađuje na nepostojećim muzičarima?

Jedan od najvećih striming servisa na svijetu, švedski "Spotify", našao se pod udarom teških optužbi. Naime, specijalizovani magazin "Music Business Worldwide" iznio je tvrdnju da su "Spotify" plejliste pune nepostojećih umjetnika.

"Music Business Worldwide" se često bavi temama vezanima za striming servise, s obzirom na to da oni već godinama postaju sve značajniji igrači u savremenoj muzičkoj industriji. Novinari ovog magazina su došli do saznanja da "Spotify" kreira lažne umjetnike i pod njihovim imenima na svojoj platformi objavljuje pjesme.

Stručnjaci objašnjavaju da "Spotify" sklapa dogovore s producentima za komponovanje i snimanje pjesama bez vokala. Ove numere se nakon toga postavljaju na plejliste džez i ambijentalne muzike.

Iz poznatog magazina ističu da je zbog ove prakse moguća prevara. "Spotify" navodno svim producentima plaća fiksan iznos za stvaranje pjesme, što ovu kuću košta znatno manje od licenci koje plaća izdavačima za muziku njihovih izvođača.

Na taj način "Spotify" zadržava više novca u svojim finansijskim tokovima i oštećuje izdavače i izvođače čija mjesta na plejlistama zauzimaju nepostojeći umjetnici.

Poznati britanski list "Guardian" je podržao ove tvrdnje, navodeći primjere izvođača kao što su "Deep Watch" i "Enno Aare". Prvi ima dvije, a drugi četiri pjesme na najpopularnijim ambijentalnim plejlistama, pa su već prikupili više od 17 miliona pregleda. Uprkos tome, ovi umjetnici ne postoje izvan "Spotify" svijeta i ne mogu se naći zvanične biografije, nema podataka o njima na internetu, niti najavljenih nastupa. Takođe, ovi izvođači nemaju profile na društvenim mrežama.

Uprava slavnog striming servisa je kategorički odbila medijske navode, ističući da na njihovom servisu ne postoje lažni umjetnici.

"Mi nikada nismo stvorili lažnog umjetnika. Mi ne posjedujemo autorska prava na numere i mi nismo izdavačka kuća. Sva naša muzika je licencirana i svi izvođači su dobili nadoknadu za svoje pjesme", poručili su iz uprave "Spotifyja".

Međutim, ako su optužbe o izmišljenim pseudonimima tačne, iznosi koje "Spotify" zarađuje na ovaj način su drastično veći, jer "Music Business Worldwide" tvrdi da postoji više od 50 izmišljenih muzičara na plejlistama. Ukoliko su novinarske tvrdnje tačne ovakvo ponašanje striming servisa moglo bi nanijeti ozbiljnu štetu srednje ili malo poznatim umjetnicima koji se bave instrumentalnim žanrovima i pokušavaju da se probiju na plejlistama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije