Zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Šta je fenomen "vrisak Flogsta"

Šta je fenomen "vrisak Flogsta"
Foto: Image by u_91zgw5yq from Pixabay | Šta je fenomen "vrisak Flogsta"
Srna

Studenti u Švedskoj, i ne samo studenti, naveče u 22.00 časa otvaraju prozore i vrište "iz petnih žila" - taj fenomen zove se "vrisak Flogsta".

Studenti iz Sernanders Vaga, u Upsali, vrište svaku veče, a njihove kolege iz Lapkarsbergeta "puštaju glas" samo utorkom, dok u Lundu vriskanje počinje u 23.00 časa.

Mnogi su nagađali da je riječ o nekom kultu, ali razlog je sasvim racionalan - studenti urlaju kako bi se riješili stresa, frustracija i strahova.

Taj fenomen, koji Šveđani nazivaju "vrisak Flogsta," ime je dobio prema studentskom naselju nadomak Upsale.

Prema raspostranjenoj teoriji, vrištanje je počelo u sedamdesetim ili osamdesetim godinama prošlog vijeka kada je grupa studenata iz Lunda pogledala dokumentarac o "iskonskom vrisku" te zaključila da će im buka pomoći u izbacivanju negativnih emocija i stresa zbog ispita.

Zbog toga se švedski fenomen najprije zvao "vrisak Delfi", a tek je naknadno postao "vrisak Flogsta".

U međuvremenu, vriskanje se prorijedilo, a taj neobični način samopomoći ponovo je u opticaj vratila gupa studenata u Upsali koja je htjela da obori svjetski rekord u vrištanju.

Tada se glasni ritual vratio u velikom stilu i do danas nije utihnuo.

Ako se nađete u Švedskoju studentskim dijelovima gradova gdje je ovaj fenomen i dalje način života - ne oklijevajte, nego pustite svoj glas, navodi portal "Pankufer".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije