Zanimljivosti

Super heroj protesta u Čileu hit na društvenim mrežama

Super heroj protesta u Čileu hit na društvenim mrežama
Foto: Twitter | Super heroj protesta u Čileu hit na društvenim mrežama

Mišićavi čovjek sa kapuljačom koji štiti sebe saobraćajnim znakom sa natpisom "stop", u sred sukoba sa čilenaskom policijom tokom protesta u Santjagu, postao je viralan na društvenim mrežama, gdje ga korisnici doživljavaju kao romantičnog junaka borbe koja traje već tri nedjelje.

Čovjek je prozvan "PareMan" ili "Kapetan Pare" jer "pare" na španskom znači "stop", a fotografiju je prvi snimio fotograf Rojtersa Horhe Silva na centralnoj magistrali Alameda.

"Bio je veoma upečatljiva figura na prvoj liniji protesta, dok je letjelo kamenje, a policija koristila suzavac da bi sve rastjerala", rekao je Silva i dodao da je čovjek nestao ubrzo nakon što ga je fotografisao.

 

Lik čovjeka od tada često crtaju i karikaturisti.

Fraza #PareMan postala je omiljena na društvenim mrežama, a pojedini ga smatraju "prvim čileanskim superherojem protesta", koji su počeli zbog povećanja cijena karata za javni prevoz, a proširio se na zamjerke zbog niskih plata i penzija, visokih cijena komunalnih usluga i lošeg funkcionisanja javnih službi, navodi Rojters.

 

Gvido Salinas, čileanski karikaturista i ilustrator stripova, napisao je na Instagramu da PareMan nije mogao ni da sanja koliko njegov čin držanja znaka "stop" predstavllje predskazanje, u vrijeme optužbi na račun čileanske policije za zloupotrebu ljudskih prava i zahtjeva da se povećaju penzije i smanje cijene komunalnih usluga.

"Postoji nešto simbolično u štitu tog mladog buntovnika šton možda nije shvatio u to vrijeme. Bio je uvučen u bijes od kojeg niko danas ne može da pobjegne, a to je samo bio njegov način da se zaštiti", napisao je Salinas.

Nekoliko karikaturista, uključujući Salinasa, sa PareManom su nacrtali i psa zvanog Matapakos, što je je riječ čileanskog slenga za "ubicu policajaca".

Taj pas, jedan od mnogih lutalica u Santjagu, crni je mješanac sa crvenom maramom oko vrata, koji se često pridruživao protestima 2011. godine, na kojima je zahtjevano besplatno univerzitetsko obrazovanje.

Matapakos je tako nazvan jer je pokazivao antipatiju prema policiji za razbijanje demonstracija koja se sukobljavala s demonstrantima i često se moglo vidjeti kako laje i reži na njih.

Druge ličnosti koje su postale fenomen na društvenim mrežama su čovjek obučen u Spajdermena koji izvodi improvizovani ples oko šipke u metrou, gdjxe su protesti započeli, kao i osoba obučena u lik Pikaču iz Pokemona koja pleše među demonstrantima.

Do sada je u protestima u Čileu poginulo najmanje 23 ljudi, više od 1.650 demonstranata i 800 policajaca je povređeno, a više od 7.000 osoba je uhapšeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije