Zanimljivosti

Sve više mladih Amerikanaca vjeruje da je Zemlja ravna

Sve više mladih Amerikanaca vjeruje da je Zemlja ravna
Foto: Ilustracija | Sve više mladih Amerikanaca vjeruje da je zemlja ravna

VAŠINGTON - Samo 66 odsto mladih Amerikanaca, između 18 i 24 godine starosti, vjeruje da je Zemlja okrugla, dok ostali misle da je ravna ploča.

Istraživači smatraju da je, bez obzira na to što je današnjica vrijeme naučnih dostignuća i interneta, ovakava situacija moguća, prije svega, zbog uticaja poznatih zvijezda iz svijeta zabave i sporta na mlade. 

Sve više mladih u SAD vjeruje u teoriju zavjere da je Zemlja ravna ploča, a nova studija koju je napravio "Jugov" otkriva da, što su učesnici istraživanja mlađi - to više sumnjaju u davno ustanovljenu činjenicu da je Zemlja okrugla. 

Oko 76 odsto ispitanika u dobi od 25 do 35 godina misli da je planeta okrugla, a njih 82 odsto u dobi od 35 do 44 godine ističe da su uvijek vjerovali da je Zemlja okrugla. 

Studija uočava vezu između onih koji vjeruju da je Zemlja ravna ploča i religije, a teorija zavjere je, možda, "uhvatila trenutak" zahvaljujući slavnim ličnostima i internetu. 

Tokom posljednjih nekoliko godina, slavne osobe kao što je muzičar Fader Džon Misti, reper B.o.B. i igrač NBA lige Kari Irving podržavaju teoriju o Zemlji kao ravnoj ploči. 

Misti je u svom govoru kada je primao nagrdu "Gremi" pozdravio internet stranicu koja se bavi teorijama zavjere, a košarkaš Irving je prošle godine izjavio da je pobornik teorije ravne Zemlje. 

"Kažem vam, pred nosom nam je. Lažu nas", objavio je on Twitteru na početku ove godine. 

Još 2015. godine reper B.o.B. počeo je da piše na Twitteru o tome kako je Zemlja ravna: "Bez obzira na to koliko smo visoko, horizont je uvijek u nivou očiju". 

Ostale "zvijezde" koje podržavaju teoriju o Zemlji kao ravnoj ploči su Tila Tekila, te NFL igrač Dženo Smit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije