Zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Švedska crkva mijenja tekst: Bog je Bog, ne muškarac

Švedska crkva mijenja tekst: Bog je Bog, ne muškarac
Foto: N.N. | Švedska crkva mijenja tekst: Bog je Bog, ne muškarac
Tanjug

STOKHOLM - Novo uputstvo za sprovođenje službi u Švedskoj crkvi savjetuje sveštenike da izbjegavaju zamjenice muškog roda kada govore o Bogu, kako bi crkva bila inkluzivnija.

Crkveni list "Kirkan stidning" navodi da je taj predlog usvojen juče i to velikom većinom.

Kako prenosi The Guardian, odluka će stupiti na snagu 20. maja sljedeće godine.

Antje Jakelen, koja je nadbiskup Švedske crkve, rekla je poslije glasanja da je cilj da se "pokaže svijetu da postoji crkva koja može da nosi i poštuje različitost".

Prema nekim od predloga novog pravilnika, koji će zamijeniti stari koji datira iz sredine osamdesetih, u nizu tekstova bi trebalo umjesto riječi "on" koristiti samo riječ "Bog".

Kako prenose mediji, u pravilnku postoji i prijedlog da se Bog zove "i ocem i majkom".

"Zvati Boga ''Gospodom'' uspostavlja rodnu hijerarhiju i podređeni položaj žena u zapadnjačkom, feminističkom kontekstu. Inkluzivni jezik u crkvi je potreban jer je baziran na svjesnosti o različitim vrstama diskriminacije u društvu", navela je Sofija Camnerin, zamjenica predsjedavajućeg u omladinskoj hrišćanskoj organizaciji Ekumenija.

Lokalni mediji pišu da se "borba za novi pravilnik" vodi već skoro deset godina i da je cijeli proces bio pod velikom lupom javnosti, ali i predmet podjela.

Pravilnikom se regulišu forma i izgled crkvenih obreda, sahrane, vjenčanja, krštenja i drugog, a postoje i uputstva za to kakve stavove sveštenici treba da zastupaju, kao i kakva crkvena muzika bi trebalo da se koristi. Takođe, u pravilniku se govori i o jeziku koji se koristi tokom obreda.

"Naravno da postoje stvari koje su ukorijenjene u tradiciji i to se poštuje, ali je neophodno prilagoditi se i modernim vremenima. Recimo, obred vjenčanja je sada inkluzivniji po pitanju jezika, jer se danas vjenčavaju ljudi različite starosti", kaže sveštenica Boel Hesjer Sundman, koja je zagovornica novog pravilnika.

Inače, Švedska je jedna od najprogresivnijih zemalja što se tiče jednakosti polova, a Jakelenova je prva žena na mjestu nadbiskupa Švedske crkve, prenosi B92.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Švedske, crkva je odvojena od države 2000. godine i takođe radi na promociji jednakosti među polovima.

Sinod ima 125 žena i 126 muškaraca, a 45 odsto sveštenika u cijeloj zemlji su sveštenice.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije