Zanimljivosti

Tajnu Paganinijeve violine otkrivaju rendgenski zraci

Tajnu Paganinijeve violine otkrivaju rendgenski zraci
Foto: Pixabay | Tajnu Paganinijeve violine otkrivaju rendgenski zraci

Violina iz 18. vijeka, na kojoj je svirao čuveni virtuoz Nikolo Paganini, pregledana je nedavno uz pomoć rendgenskih zraka u posebno opremljenoj laboratoriji ESRF u francuskom gradu Grenoblu kako bi se provjerilo njeno stanje i otkrila moguća oštećenja, ali i da bi stručnjaci bolje razumjeli tajnu njenog zvuka.

Prvi cilj je očuvanje ovog vrijednog eksponata procijenjenog na više miliona evra, rekao je Pol Taforo iz pomenute francuske ustanove, koja važi za jednu od najboljih radionica na planeti za popravku i obnovu predmeta istorijske i kulturne baštine.

Stručnjaci prave 3D model violine kako bi mogli da zumiraju i najsitniju česticu na njoj i, ukoliko se naiđe na neki nedostatak, biće popravljen, napominje Taforo, dodajući da će detaljna analiza prikupljenih podataka tokom rendgenskog snimanja trajati nekoliko mjeseci.

Ipak, prema preliminarnim izvještajima, uprkos činjenici da je stara gotovo tri vijeka, violina je u dobrom stanju, prenosi "Politikin magazin".

Eksperti su tokom ispitivanja vrijednog instrumenta utvrdili mikropukotine na njemu, nastale usljed starosti, ali i istakli da za sada nema potrebe da se one saniraju, prenijela je agencija Ansa.

Violinu je napravio 1743. godine majstor za muzičke instrumente Đuzepe Bartolomeo Gvarneri del Đezu, a čuva se u Đenovi, rodnom gradu Nikola Paganinija. Smještena je u posebnu komoru iz koje se iznosi samo u malobrojnim situacijama, a za posebno putovanje od Đenove do Grenobla bila je osigurana na vrijednost od 30 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije