Zanimljivosti

Titov tjelohranitelj otkrio zanimljive detalje o maršalu

Titov tjelohranitelj otkrio zanimljive detalje o maršalu
Foto: Ilustracija | Titov tjelohranitelj otkrio zanimljive detalje o maršalu
N.N.

Aleksandar Anjoli, Sarajlija italijanskog porekla, dva puta godišnje, od 1975. do 1978. godine, bio je lično obezbjeđenje drugu Titu dok je ovaj lovio po velikim lovištima oko Bugojna.

Iako je Anjoli prije nekoliko godina za medije otkrio nekoliko zanimljivih detalja iz doba kada je čuvao Tita, nikada nije dosadno pričitati šta je on tada govorio o doživotnom predsjedniku Jugoslavije.

Anjoli se prisjetio detalja kada su bh. političari s Titom pozirali jednom prilikom fotografu ispred kože medvjeda kapitalca, koja je bila okačena na zidu. Ne treba napominjati da je medvjeda ustrijelio baš Josip Broz.

"Da bi opustio malo atmosferu, Tito se, prije nego što je blicnulo, našalio na njemu svojstven način", kaže Anjoli.

"Drugovi i drugarice, upravo sam dobio vijest da je drug Nikolaj Čaušesku na Karpatima ulovio većeg medvjeda od ovog na zidu. Šta vi mislite da ovog našeg malo rastegnemo kako bi i dalje bio najveći ulovljeni medvjed u Evropi?", rekao je.

Tito je uživao u lovu. Imao je uvijek tri puške, ali najdraža mu je bila vinčesterka.

Imao je, kaže Anjoli, i standardnu proceduru pripreme pred odlazak u lov.

Broz bi ustao ujutro oko četiri sata, da bi provjerio kakvo će vrijeme biti. Onda bi prošetao oko vile Gorica, na terasi popio kafu, zapalio kubanku i listao štampu. Potom bi odmah u blizini vile isprobao oružje.

Zanimljivo je da je štampa za Tita u vilu Gorica stizala helikopterom, a cigare direktno od Fidela Kastra. Anjoli se sjeća da su cigare bile zapakovane u aluminijumsku ambalažu na kojoj je pisalo: "Titu od Kastra".

Aleksandar Anjoli nije slučajno bio u Titovom obezbjeđenju. Tada je radio u Službi državne bezbjednosti. Oni koji su bili u blizini Tita kuvari, konobari, krojači... nisu nasumično birani.

Anjoli kaže da su po hiljadu puta provjeravani. Takvu proceduru je i sam prošao. Možda mu je olakšavajuća okolnost bila i to što je svojevremeno bio najmlađi sekretar SKJ. Imao je samo 19 godina.

Za Tita kaže da je bio veliki čovjek. Neposredan u kontaktu s ljudima, nimalo prepotentan.

"Imao je osamdeset godina a svako jutro se sam brijao", priča on i nadovezuje odmah ovu anegdotu.

Kaže, saznao je slučajno da Tito u novčaniku nije imao para.

Kada je jednom krenuo za Livno, u jednom trenutku se sjetio da je zaboravio novčanik. To je bio razlog da se jedno vozilo iz kolone izdvoji i vrati nazad prema rezidenciji. Čovjek koji je bio poslat po novčanik bio je radoznao i zavirio u njega.

"U novčaniku je bila samo partijska knjižica, lična karta i još neki lični dokumenti", kaže Anjoli.

Za Titov dolazak u Bugojno, oni koji su trebali da znaju mjesec dana unaprijed. U tom periodu konspirativno se zavirivalo pod svaki kamen. Kako je radilo Titovo obezbjeđenje najbolje pokazuje sljedeći primjer.

Pokojni Salko Hondo, tadašnji fotograf "Oslobođenja" i pokojni Predrag Vukosavljević, vozač iste firme, krenuli su službeno ka Bugojnu. Blizu ovog gradića su se zaustavili i zbog nužde potražili najbliži šumarak kraj puta.

Nisu ni počeli s poslom a pred njih, niotkuda, pojavi se milicajac. Naoružan do zuba, a automat uperio u njih.

"Pokazali su mu akreditacije, rekli ko su i šta su, ali ovaj ni da čuje, već im kaže: Možda vaše akreditacije važe za vožnju putem, ali da hodate šumom za to vam ne vrijede", sjeća se Anjoli.

Fotograf i vozač su privedeni, a nedugo zatim i pušteni. Ipak, nije sve uvijek savršeno funkcionisalo. 

Lažni atentat

Anjoli kaže da je obezbjeđenje jednom napravilo propust u Zenici. Skupila se masa svijeta da vidi Tita.

Dok je kolona vozila išla kroz Zenicu, iz jednog su mahali Tito i Jovanka. Sasvim neočekivano, jedan čovjek je prišao Titovom vozilu i bacio nešto.

"Bio je to smotuljak pisama koji je pao Jovanki u krilo", kaže Anjoli.

Taj čovjek bio je radnik Željezare Zenica gdje je dobio otkaz. Žalio se svima i pisao im pisma, ali njegovom problemu nije bilo rješenja.

Zato je skupio sva pisma, zavezao ih i čekao da Tito dođe. Mislio je da će mu maršal pomoći, ali umjesto toga je priveden, a pričalo se da je htio da izvrši atentat.

To je bio i najveći problem u Anjolijevoj karijeri. Ubrzo Tito više nije dolazio u BiH. Posljednji put su zajedno popili kafu na Bikavcu, kada je Tito dolazio za godišnjicu Bitke na Sutjesci.

"Neke stvari još ne treba pričati, a možda nikada neće ni biti ispričane", zaključio je Anjoli koji se prisjetio još dogodovština, ali ih je sačuvao za sebe, prenosi "Kurir".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije