Zanimljivosti

Trgovački lanci imaju trik kojim vas tjeraju da trošite više (VIDEO)

Trgovački lanci imaju trik kojim vas tjeraju da trošite više (VIDEO)
Foto: Pixnio | Trgovački lanci imaju trik kojim vas tjeraju da trošite više (VIDEO)

​Supermarketi su mjesta gdje se čini da uvijek morate proći kroz sve prostore prije nego što dođete do onoga što vam zaista treba. Ali, postoji razlog zašto voće i povrće uvijek stoje na početku.

Moguće je da nikada niste puno razmišljali o tome kako je supermarket uređen, ali prema jednom studentu arhitektonskog dizajna, iza toga stoji čitava strategija.

Rivs Koneli objavio je na TikToku psihičke i marketinške razloge zbog kojih se voće i povrće nalaze na početku supermarketa, dok su stvari koje nam trebaju uvijek daleko na kraju.

On je studirao arhitektonski dizajn na Prat institutu, pojasnio je to ovako. "Količina razmišljanja koja se ulaže u dizajn supermarketa, s psihičke i marketinške tačke gledišta, je apsolutno divlja. Supermarketi će staviti odjel s voćem i povrćem odmah na ulazu kako biste prvo uzeli voće i povrće, a zatim se nadamo manje osjećali krivima zbog uzimanja nezdrave hrane kasnije", objasnio je Rivs.

@reevcon

the amount of thought that goes into grocery store design, from a psychological and marketing standpoint, is absolutely wild

 original sound - Reeves Connelly

Što se tiče stvari koje ljudi najviše trebaju, poput jaja i mlijeka, obično se nalaze na kraju supermarketa. "Možda ste primijetili da su esencijalne stvari poput mlijeka i jaja namjerno postavljene na kraj trgovine kako biste bili prisiljeni proći kroz druge prolaze kako biste došli do njih. I oni se pobrinu da krajevi prolaza budu puni nezdravih opcija poput grickalica i gaziranih pića kako biste na putu prema esencijalnim stvarima naišli na njih", dodao je Rivs kao i da dizajn nije napravljen samo za odrasle, već dizajneri imaju na umu i najmlađe kupce.

"Još jedan način na koji vas navode da potrošite više novca je aranžiranje prolaza sa žitaricama tako da su šećerne žitarice na nivou očiju djeteta, tako da su oni skloniji uzimanju jedne, dok su zdravije opcije na vrhu", dodao je Rivs.

Postoji i razlog zašto se blagajne nalaze uz izlaz, jer su dizajnirane da vas blokiraju da izađete bez kupovine. Možda ćete se takođe osjećati kao da bez obzira koliko puta posjetili lokalni supermarket, uvijek ćete se izgubiti i nećete moći pronaći ono što tražite. Rivs je rekao da je i to namjerno, i da ne gubite razum. Namjerno su dizajnirani kao lavirinti, rekao je: "Oni su i te kako svjesni da ove taktike postaju manje učinkovite nakon što posjetite trgovinu nekoliko puta i bolje se upoznate s rasporedom, pa će redovno premještati proizvode na različite prolaze kako bi vas zbunili."

Dakle, sljedeći put kad uđete u supermarket po jednu stvar, a izađete s gotovo punom korpom, znaćete tačno zašto, prenosi "Klik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije